Yesterday, Today and Tomorrow...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Yesterday...nothing happen. Time goes by as usual. Nothing much to be told, to be storied except yesterday i go for Bowls with colleagues at Mines SuperBowl and as usual I WIN. haha..arrived home..prayed Isyak and go to bed..really tired that night, cannot stay up eventhou I tried to..zzz.
Today...same usual things. Go to work, do some work,have a meeting,give some feedback, herad some noise,back from work. Dinner @ new restaurant, treat my housemate coz his birthday today. Astro session for a while, Megastructure, MythBusters etc. and than here I am. In front of the Samsung 17'' monitor, typing the TECOM PS/2 keyboard, playing with AVF mouse posting this post for today. Nothing much to be told. No scandal. No gossip. No issue. Just plain thought. This brain not that 'rajin' tonight. My MILO stock has out of stock, forgot to buy. Perhaps tomorrow i'll by for sure. InsyaALLAH.

Few moments ago..came across this poem, in Malay. kind of R-Rated(18SX) but nice,well written. Full of motive and something to tell about. Entitled 'Daging itulah'. Wanna share with you all and hope you'll like it. Thanks to ReSpeKs family.

Daging Itulah..

Pada sepotong daging itulah
Terletak ‘jantan-nya’
Tentang sepotong daging itulah
Yang dicanang siang dan malam
Terasa dia ‘jantan’ benar
Bila kuat sepotong daging itulah
Dengan sepotong daging itulah
Dibawanya bertarung
Pada perempuan (atau betina?)

Betina yang menjaja
Sekeping daging itulah
Yang bangga bila mendedah
Ketul ketul daging itulah.

Bilakan tersedar
Nanti dipanggang api jahannam
Dihiris kemudian disiat
Daging daging itulah!

Apa ada pada daging…

and this is in English..just found out that this poem has been translated by one of ReSpeKs family member. Thanks.

That meat ..

He would claimed that "he's the man!"
and it's about that meat..
No pain now, but major sin to be gained..
It make he feel that he's really GREAT, MAN!!"
and with THAT MEAT..
fell into the devil's master plan..
to the time of lust..
with illegitimate women, men or some he called friend..

and Of THAT MEAT...

And of the woman that sell..(though indirectly)
Proudly shows her MEAT and tells..
Of she have plenty under her spell..
of the men that she made fell..

AND THAT MEAT..

Till the day both will realize well..
The Meat that been used will be FRIED..
BURN, CUT BY PIECES,TORTURED AND
TORMENTED AND THEN AGONIZE
BOTH ARE NOT DEAD NEITHER ALIVE..
YES THAT MEAT WILL NOT SURVIVE...


Links of the day :

Cinema Time (TGV)
http://www.tgv.com.my

Movie Time (GSC)
http://www.gsc.com.my

MyViews (hee...)
http://nalzarinar.wordpress.com

Assalamualaikum...

Tidur orang yang tersayang...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Aku nak kongsi emel yang di'forward' oleh ahli ReSpeKs yang aku baca tadi..sharing is caring.

Memerhatikan orang yg tersayang tidur...

Renungkan / lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka.....
Pernahkah anda menatap orang-orang
yang anda sayang saat mereka sedang tidur?
Kalau belum, cubalah sekali saja menatap
mereka saat sedang tidur.

Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling
wajar dan paling jujur dari seseorang.
Seorang artis yang ketika di panggung
begitu cantik dan gemerlap pun
akan tampak polos dan jauh
berbeza jika ia sedang tidur.
Orang paling kejam di dunia pun
jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.
Perhatikanlah ayah anda
saat beliau sedang tidur.
Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat
dan gagah itu kini semakin tua dan lemah,
betapa rambut-rambut putih
mulai menghiasi kepalanya,
betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.
Orang inilah yang tiap hari bekerja keras
untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya.
Orang inilah, rela melakukan apa saja asal
perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.
Sekarang, beralihlah. ...
Lihatlah ibu anda....
Hmm...kulitnya mulai keriput dan tangan
yang dulu halus membelai-belai
tubuh bayi kita itu kini kasar kerana
menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita.
Orang inilah yang tiap hari
menguruskan keperluan kita.
Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan
membebeli kita semata-mata
kerana rasa kasih dan sayang,
dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.
Cubalah menatap wajah orang-orang
yang kita cintai..sayangi itu....
Ayah, Ibu, Suami,
Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat,
Semuanya...
Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya.
Rasakanlah energi cinta yang mengalir
perlahan-lahan
saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.
Rasakanlah getaran cinta yang mengalir
deras ketika mengingat betapa
banyaknya pengorbanan yang telah
dilakukan orang-orang itu untuk
kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh
salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.
Secara ajaib Tuhan mengatur agar
pengorbanan itu akan tampak lagi
melalui wajah-wajah jujur mereka
saat sedang tidur.
Pengorbanan yang kadang melelahkan
serta memenatkan mereka
namun enggan mereka ungkapkan..
Dan ekspresi wajah ketika tidur pun
membantu untuk mengungkap segalanya.
Tanpa kata, tanpa suara dia
berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini".
Dan penyebab lelah dan penat itu?
Untuk siapa dia berpenat lelah
Tak lain adalah .....KITA... ...
Suami yang bekerja keras mencari nafkah,
isteri yang bekerja keras mengurus dan
mendidik anak, juga rumah.
Kakak, adik, anak, dan sahabat yang
telah menemani hari-hari suka dan duka
bersama kita.
Resapilah kenangan-kenangan manis dan
pahit yang pernah terjadi dengan
menatap wajah-wajah mereka.
Rasakanlah betapa kebahagiaan dan
rasa terharu seketika menerpa jika
mengingat itu semua.
Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika
esok mereka "orang-orang terkasih itu"
tak lagi membuka matanya,
untuk selamanya ... """

Al-Fatihah...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Terlebih dahulu marilah kita sama2 sedekahkan ayat suci Al-Quran Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Sulong binti Mohd Nor, ibu kepada sahabat saya, Amiran bin Ngah di atasa pemergian ibunda tercintanya ke pangkuan Ilahi. Moga rohnya dicucuri rahmat dari Ilahi. Moga rohnya diletakkan bersama orang2 yang beriman dan dirahmati serta disanjungiNya, moga rohnya aman dan tenteram menjalani perjalanan alam selepas dunia fana yang sementara ini, moga rohnya ditempatkan ke Syurga ALLAH yang maha indah.

Untuk Amiran, bersabarlah, semua dh ketentuan DIA, ajal maut jodoh pertemuan dan perpisahan DIA yang tentukan. Dah sampai ajal, ALLAH lebih mengasihinya. Sebagai anak sedekahkan dan panjatkanlah doa dan amal yang tak kunjung putus kepadaNYA agar rohnya aman dan tenteram. Sesungguh anak yang SOLEH @ SOLEHAH adalah anak yang senantiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagian ibubapanya walau dimana,walau apa jua,walau bila jua ketika. Ingat dan amalkan segala nasihat dia, buat pedoman buat panduan perjalanan hidup yang masih panjang ni. InsyaALLAH semuanya akan selamat dunia dan akhirat. Amin!!

Maksudnya: “Tuhanku! ampunilah aku dan kedua ibu bapaku serta kasihanilah mereka berduasebagaimana mereka telah mengasihani aku semasa aku masih kecil.”


*************************************************************************************************

Bila sebut pasal mati ini menggigil jugak badan ni. Bilakah masanya kan tiba. Entah jap lagi, entah esok,entah lusa..tak tau!! Ya ALLAH! Banyak dosa2 ni tak tertebus lagik. Kadang2 sedih sayu pilu bila duk pikir...mcm mana la aku ni nanti..huhu!! Ya ALLAH, perkuatkanlah aku ni dlm menghadapi liku hidup zaman akhir ni..moga aku dijauhkan daripada perkara2 yang tak baik dan dimurkaiMU..tak lupa juga keluargaku,sahabat handai,rakan taulan,guru2 yang pernah berbakti padaku,seluruh umat ISLAM..berikan kami petunjuk ya ALLAH!! Iman kami lemah, iman kami tipis ya ALLAH,senipis julit bawang,sehalus benang..mudah koyak,mudah terurai dengan noda dan godaan indah dunia ni..perkuatkanlah kami,persiapkan kami ya ALLAH dlm menuju jalan keredhaanMU. Amin!!


Links of the day:

Doa Harian
http://doaharian.blogspot.com/

JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)
http://www.islam.gov.my/

E-Solat
http://www.e-solat.gov.my/MainWS.php

Assalamualaikum...

Untitled title...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Hmm..semalam aku tak cakap banyak dalam post aku ni..rasa cm mls plak..kluar ide puitis jer smlm..haha. Malam ni pun aku rasa mcm malas gak nk karang pjg2 tapi maybe jadik pjg gak. We'll see..dua hari lepas(sabtu) aku g Bagan Lalang..sebuah restoran Seafood kat area2 Morib tu. Boleh tahan best gak makanan n tempat dia.. Berbaloi trip lama dlm sejam lebih plus ngn sesat n menunggu ketibaan rombongan. Haha.. Pegi 3buah kereta, 2 MyVi Baru plat WRC ngn CCD dan Kenari JHJ kalu tak silap..konvoi Perodua..kebetulan ondaway tu jumpa konvoi Perodua dalam puluhan buah gak kat Hi-way NS-KL. 3 buah kereta = 12 org..5:4:3. Haha..




Aku bertolak dari Sri Kembangan ni ngn Syam n Pokli..ktorang g dlu..stop kat Masjid KLIA smayang Maghrib n tggu rombongan lain smpai..giler lama tggu smpai Isyak masuk n semayang Isyak dlu kt Masjid KLIA tu and pastu baru move on ke Bagan Lalang...nak dijadikan citer..yang lead konvoi silap masuk jalan..ape lagik..buat pusingan sommersault r plak..dh r jauh plak tu.. Dlm kelaparan tahap cipan sbb lama nk smpai..lm 1030 gitu smpai kat restoran tu..giler ah lapar..aku makan lunch kat umah td sikit jer..bajek nk makan mlm ni..alih2 smpai lewat, jm1030..huhu..sebbek tak mggigil kelaparan jer..haha...



Sampai2 jer masing2 ngn muka mcm tak makan seminggu meng'order' pe je yang terbayang,terlintas kat menu..order sampai..amik ko..penuh 1 meja panjang utk 12 org tu ..dri ujung ke ujung..rapat lauk pauk ngn ikan masak 3 rasa,kerang rebus,ikan bakar,pari bakar, kailan ikan masin, ada 2 3 lauk g olso air tembikai n oren 2 jag besar..siap topup g air...masing2 prut tempayan,.haha.



Makan tak igt r pstu..zup zap zup zap..selesai..smbil sembang2 abis lauk2 tnpa sedar..haha!!
Time byr..nah ko RM209.70 kot..hik2!! Melayang duit si pembelanja..Paya.. Thanks payazal. Tu la ajak lagik yang kaki2 makan nih..kang dh melayang duit ko..haha..si mamat Paya ni belanja bersebab..dia nk fly ke LUMUT end of this month..dpt ofer kije baru n lg best kt sna.. kije engineering, gaji lemayan..sebb tu pau dia suh blnja.haha..kesian r ko dapat member2 cmnih..Next time blnja lagik..



Pas makan..lepak jap kat pantai depan restoran tu..gelap jer p best gak la..pantai kn. Sambil amik2 gambar dgn kamera RM7000 milik si Biggie..sial jer mamat tu angkut kamera sampai 7riban..tapi puas hati r..MyVi baru ngn kamera bagak baru tu..tabik spring. gambar clear. Igt nk uplod sni tapi g,br tu xdpat g.harap bersabar ye tuan puan..haha..

Pastu chow..penat giler..aku tdo jer lm kete smpai umah..lm jm2 gitu smpai..trus kiok ats katil. Nasib baik isyak dah tertunai..zzz...Puas hati gak la g situ..tempat seswai..makanan best.. enviroment cun..InsyaALLAH dtg lagik..bw geng2 lain plak. Bagan Lalang. Aku mmg suka try cuba test kedai2,restoran2,gerai2,mamak2,bistro2 dll baru ni..nk mengetest kelazatan..kalau OK insyaALLAH dtg lagik..kalu hampeh insyaALLAH tu yang 1st n last. haha.

Byk gak dh kedai2 yang aku telah cerobohi untuk tujuan di atas..ada yg OK..ada yang KO. Around Bangi tempat aku stadi dlu bleh kata aku dh round smua dh..kecuali ada kedai2 baru.Aku lupa plak nm kedai2..tpi lokasi aku igt..hee. Tapi paling igt gerai laksa n cendol pulut tepi jalan kat Petronas Persiaran Jaya depan Sapura tu..best. Restoran Gearbox dekat situ gak. Antara yang recommended from me la..haha..

Aku dh ngantuk dowh..aku chow dlu.

LINKS of the DAY : -

Peta(Map) | Let's describe the whole world
http://www.wikimapia.com

Good Online Videos | Live Videopedia
http://www.5min.com

Gadgets | Eye Catchy Gardgets and Worthy Products
http://hitslot.com/


Assalamualaikum...

p/s: Makan sebelum lapar..Berhenti sebelum kenyang!!

Malam yang Puitis..

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Realitinya...
Aku bukanlah baik untuk cakap aku baik,
Aku bukanlah pandai untuk cakap orang lain bodoh,
Aku bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin,
Aku bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome,
Aku bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat,
Aku bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang,
Aku bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah,
Aku bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut,

TAPI...aku harap

Aku adalah pandai jikalau aku sebarkan ilmu itu kepada orang lain,
Aku adalah kaya jikalau aku manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan,
Aku adalah handsome jikalau aku tak meninggi diri,
Aku adalah baik jikalau aku mengajak orang lain kearah kebaikan dan menjadi contoh
dan tauladan orang lain,
Aku adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian aku kepada-Nya
dengan seikhlas hati,
Aku adalah kuat jika aku sentiasa membantu orang yang lemah,
Aku adalah berani jikalau aku sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama.

Untuk itu..aku...

Aku haruslah cekal untuk menggapai kepandaian ilmu,
Aku haruslah berusaha untuk mengecap kekayaan dalam keredhaan,
Aku haruslah menjaga untuk merasa ke'handsome'man yang berkekalan,
Aku haruslah beringat untuk menjadi sebaik itu,
Aku haruslah takut padaNYA untuk mencapai kealiman yang diredhainya,
Aku haruslah ikhlas dalam membantu siapa jua yang meminta,
Aku haruslah tabah demi agamaku yang tercinta.

ALLAHUAKBAR!!

depan PC,
0139am - 26th May 08
[aku adalah aku]

LINKS of the day...

Know your Heritage.
http://www.myheritage.com

Terjemah Malay-English(Translation Malay-English)
http://www.citcat.com

Need PC Guide???
http://www.askthepcguide.com

Assalamualaikum..

Malam Kipas-Susah-Mati...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Kipas-Susah-Mati..hmm..mcm penah dgr jer ayat ni..tapi dimana ya?hmm..i wonder!! Haa.. baru igt..Majalah GEMPAK..ke STARZ..lupa..antara dua tu la..GEMPAK kot..sebab GEMPAK kluar dlu b4 STARZ..dulu2 dlm 2 3 tahun lepas suka gak baca2 majalah ni..layan anime n kartun dlm tu.. Best..tapi skang dh jarang dh..tak tau kenapa..bzi kije kot.haha. dlu masa kat U free byk masa. Skang free gak tapi ada komitmen kije..huhu.


Berbalik balik kita pada 'kipas-susah-mati' atau die hard fan. Mcmmana bleh timbul perkataan ni mlm ni? sbb td ada duk sembang2 ngn mmber aku sal komik2 febret layan tahap kamikaze..he. I love to read..especially komik@manga@manhwa. Kalu korg nk tau bg yang tak tau lagik, komik tu komik la kan..kartun. Manga n manhwa pun komik gak tapi manga tu adalah kartun/komik dari negara 'Matahari Terbit' yakni Japan. Made in Japan. Manakala si manhwa ni plak benda alah/komik/kartun dari Korea.

Kalau bab2 komik Malaysia ni aku suka UJANG, GILA-GILA(jrg jumpa skang), GELIHATI(dh xde dh skang),GEMPAK n STARZ yg aku mention tadi n KAWAN(zaman skolah rendh). he. Skang ni dh xde baca dh..skang ni baca manga plak. Advanced skit. ye ke?huhu.



Manga skang aku layan banyak gak tapi yang antara yang best adalah ONE PIECE a.k.a BUDAK GETAH, NARUTO a.k.a BUDAK SERIGALA EKOR 9, BLEACH(bukan clorox bleach), EYESHIELD 21, FAIRY TALE, LAW of UEKI, PRINCE of TENNIS, SLAM DUNK, DRAGON BALL, DRAGON QUEST a.k.a The Adventure of Dai dan byk lagik la..kalu aku nk senaraikan smua alamat post hari ni penuh ngn tajuk2 manga je la.haha. layannn.Di samping tu layan anime manga tu gak..NARUTO, BLEACH, ONE PIECE...one of the best MANGANIME. FYI, anime = animasi kartun jepun. Made in JAPAN.





Aku nk tdo..ngntuk giler ah..
Chow. C u nxt time.

LINKs of the DAY :

PCWorld
http://www.pcworld.com

Internet Movie DB
http://www.imdb.com

Satyam Computer Services Ltd.
http://www.satyam.com

Assalamualaikum...

Malam yang Malas...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Malam yang malas..malas giler malam ni..so aku xnk citer panjang. MU menang, Chelsea kalah. Mukhzani Mahathir kuar parti. Mukhriz dlm kedudukan terumbang-ambing. Penat. Mengantuk.
K la, dats all for tonite..post2 after this aku karang panjang skit..kalau thp kemalasan aku tak maksima..hee..tapi b4 dat cam bese LINKS of the DAY tetap ada..layannn..zassss:

LINKs of the DAY:

Metacafe
http://www.metacafe.com

CrunchyRoll
http://www.crunchyroll.com/

UKM.my
http://www.ukm.my


Assalamualaikum...

Malam Penentuan..

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Malam penentuan. skang ni duk tggu jam 2pgi..Man Utd. akan berdepan ngn rival dia Chelsea dlm final Champions League 08 di Moscow. Dgr jer dua team ni nak lwn mmg xsabar tul nk tengok. Lebih2 lagi pentas Final, jarang2 nk jumpa.. dah r ni 1st Final Champions League tuk Chelsea. Bg Man U dh beberapa kali dah n penah menang title ni. Atas kertas maybe Man U akn dpt advantage tapi bola tu bulat. ape2 leh jadik kalu dh bergoolek tgh pdg hijau tu. Lagipun Chelsea bukan calang2 rival. Tmpt ke2 diblkg Man U EPL season ni, penah menang 3piala dlm 1 musim b4 this. Walaupn ada masalah dlaman skit tapi Chelsea ttp digeruni n ptut diambil cakna oleh smua utk buat kezzutan kat Man U pagi nanti. Man U ngn Chelsea adalah Big 4 dlm EPL slain dar Liverpool n Arsenal(kalu xsilap aku la..hee). Man U ke Chelsea??? hmm..aku suka Man U tapi kalu bleh aku nk tgk Chelsea menang..haha..mcmmane tu. Actually,basically team fav aku adalah geng2 Barcelona tu tapi sangkut kat Semi. Tah pe jadik ngn Barca xde pe2 pncapaian menarik season ni. Sedey gak tp aku OK jer..xde efek idup aku pun..haha!! Ape2 result pun nnti antara Man U ngn Chelsea xkisah sgt, jji aku enjoy match tu n match berkualiti, bukn stakat berkuantiti ngn kedatangan ramai pmint2 jer..huhu.

Bila duk bincang hal bola ni, terfikir plak sal situasi bolasepak kat Malaysia ni..kadang2 'abg sedey dik' dgr/baca/lihat bola sepak kat Malaysia ni. Bila la nak naik..suntikan smngt dri byk pihak dh banyak dh tapi xdpat naik jugak. Tah mana silap tak tau la. Bila duk igt zaman Mokhtar Dahari dulu mmg bangga giler r..Malaysia antara nama kuasa bola sepak yang digeruni, di Asia mhupun di kaca mata dunia. Org dgr jer boleh kcut perut. Harimau Malaya..haha. Tapi skang org dgr Malaysia main bola sepak, org buat dono jer..hmm..ape nk jadik. Aku ni pun bukan pandai sgt main bola sepak tapi tak la kaki bangku. Ltak je bola depan aku,aku stil leh gelecek lagik. Aku jugak bukan arif sgt sal dunia bola ni, tapi aku ikuti jugak perkembangn dunia bola locally atau internationally. Aku kenal Mokhtar Dahari, aku kenal Wan Jamak, aku kenal Ronaldo Luiz Nazario De Lima, aku kenal Diego Maradona, aku kenal Pele si lagenda bola sepak dunia,aku kenal George Best, aku kenal Eric Cantona, aku kenal Andriey Sevchenko, aku kenal Marcelo Salas, aku kenal Hidetoshi Nakata, aku kenal Zinedine Zidane, aku kenal Nor Hafiz Zamani Misbah, aku kenal Faziallah Mamat, aku kenal, Alex Ferguson, Thaksin, Avram, Cristiano Ronaldo..dll tapi kenal scara knowledge ke la, tak penah jumpa pun kecuali si Faziallah tu,org kampung aku.haha. CYC pun kdg2 aku ikut gak. Maybe ada korg tak tau sal CYC. carik sendri. haha..

Tapi tak tau la mn silap rancangn Malaysia nk naikkan bola sepak Malaysia ni. Dh hntr lawn n train sana sni tapi kat level sama lagik. Tak macam certain2 sports tu yang mmg establish n org tau jer bila sebut Malaysia. Squash, badminton, bowling, boling padang,hoki,bina badan,formula future,karate dan ada la beberapa lagik. Squash kita ada World No.1,Nicol David,Azlan Iskandar, Beng Hee dll, Badminton kita ada ramai pemain ternama n antara terbaik dunia, Punch Gunalan, Adik Beradik Sidek,Roslin n Hafiz Hashim, regu Koo-Tan, Chong Wei,Pei Tye dll, hoki plak mmg kita terkenal walaupn skang ni prestasi jap OK jap tak. Nama2 seperti Mirnawan Nawawi, R Shanker, Nor Saiful, Maninderjit takkan dilupai kerana jasa2 diorang. boling padang kita ada Juara dunia sorg,yang lelaki..aku lupa nama dia.huhu. Kalu bowling plak kita ada ramai pemain bertaraf dunia. Shalin, Zandra, Zulmazran, bintang baru Safiyah dll. Sama gak ngn Formula Future dan karate, ada bintang bertaraf dunia dan digeruni lawan. Bangga jer kalu sebut DIGERUNI LAWAN. perghh..hehe..

Panjang plak aku melalut sal sports ni. Man U ngn Chelsea punya pasal la ni. Semalam aku xde post sbb penat sangat. Tertido awal.huhu. Lagipun semalam malang skit, helmet pebret aku kena songlap. Siol jer sapa2 yang songlap akunyer helmet tu. RM45 tu aku beli, dh r tak smpai stgh thun g aku guna. Siol jer. Nasib baik aku ni baik tak songlap orang lain punya. P beli yang bru kat kedai. Melayang duit aku. dh r time2 nazak ni.huhu. Takpe la. Orang buat jahat kat kita, tapi kita tak smestinya balas jahat kat orang tu/org lain. Buat baik dibalas baik kn. Tapi kadang2 kalu org asik duk buat jahat kt kita ni naik bengang gak kan. Kita ni manusia..dh la manusia akhir zaman ni.pyh skit nk control amarah tu. Tapi aku still kool n calm oso steady. Sabar tu kan separuh dari iman. amalkan insyaALLAH keimanan tu akn berganda. haha. Tapi smpai stakat mana ek sabar kita ni kan. Depends pada org tu la kan. Kalu mmg org jenis baran, silap sikit jer mau amuk satu bandar. Kes naya la tu kalu sapa2 ada buat silap ngn mamat cmni. Ada tu org yang mmg pnybr,pyh giler nak marah. Kata pa pe pun..kool jer. Ok ke tak cmtu?hmm..bagi aku OK kot..kan Islam diajar tuk bersabar walau pe pun kn. Org kutuk kita ke,org caci maki kita ke..sabar n sabar. ALLAH sentiasa berada bersama orang yang sabar. Bukan orang yang nama SABAR atau SABARIAH.hee..jokes skejap. Mmber aku ada org dulu pompuan..nama dia SABAR binti ape aku dh lupa.

Aku ni sabar ke? cukup sabar ke aku ni?kadang2 org kata aku ni penyabar. Tul ke? maybe kot. Tapi ada kala aku ilang sbr gak. Tpi jrg la. Maybe aku dpt sikap ni dr ayah aku. Mmg penyabar tapi TEGAS. haha. Kesabaran dia mmg i admired. Ketegasan dia lagi r. Kalu tak kerana ketegasan dia n kesabaran dia bimbing anak2 n famili dia, tak la aku n siblings sampai ke thap ni skang. Really really really proud of him. He's my hero. Not superman, not ironman. Sedey la plak bila igt famili..lama tak balik. Bila la cuti pjg skit ni. Bleh balik kampung. Rndu giler kat mak ayah. Rndu masakan mak.huu. Inilah nasib seorangperantau. Igt plak lagu Dendang Perantau. tp lagu tu bese masa raya jer..hee. Raya tak lama dh. he.

Dah jam 0130 pagi dah. lama jugak aku duk taip post ni. Blink blink dh 0130 dh.huhu. k r. nk g buat persediaan tgk match of the day. Manchester United versus Chelsea in the final stage of Champions League 2008 in Moscow. Who'll win and who'll lose. We'll see afterwards. Till then i'm razlan, the commentator of today's post signing out. Adios Amigos Nandos. Salam. Hee.

Links of th day :

Radio Era.fm
http://www.era.fm

Wikipedia (english)
http://en.wikipedia.org

Webcomics
http://xkcd.com/


Assalamualaikum...

Malam Yang Panas..

1 pixel(s)

Assalamualaikum....


Selamat malam diucapkan kepada para pembaca blog sekalian. Kehadiran anda mengunjungi blog milik saya ini amatlah saya hargai dan saya dahulukan dengan ucapan terima kasih yang tidak terhingga. Semoga pelusuran anda dalam dunia maya antarajaring(internet) ini akan lebih bermakna dan berfaedah hendaknya. hee..Apela aku melalut pepagi buta ni..ni la akibat sindrom kurang daya tdo berlebihan.hee..sindrom pyh nk tdo,tapi bila dh tdo,pyh nk bangun..susah2 cmni..huhu!!

Aku ni mmgh pyh nk tdo kecuali mmg giler2,btul2 letih. Kalu stakat bosan tu aku tgk sblh mata je..xlayan
tdo..hee..siang lagi r xleh tdo walau bosan n pnat(bukan terrramat pnat). Malam pun pyh nk tdo,tapi tdo jugak
la..ada tu smpai subuh pun aku leh stay up g.hee..

Hari ni, 19May aku BERKERJA..huhu..orang lain cuti..WESAK DAY tapi kena kije.huhu. Bangun dh r lwt. Mls
giler plak nk g mandi..lama menung ujung katil.he..last2 mndi gak g kerja..kluar umah pusing kiri paling
kanan tgk xde org pun..cuti la katakan..aku jer lih lah lih lah duk get ready nk g kerja..kalu ada org, mesti tegur punya..'Gi kerja ke bang?'..hee. Ondaway g opis..aku bagaikan RAJA JALAN itu..Lengang giler. Main konda kondi pun smpt lagik atas jln tu kalu nak..haha..bw mto smbil lewa jer tas jln raya sambil diiringi lagu2 favret dr MP3 Sony Walkman 2GB yang dibeli kat PC Fair hari tu.xserik g tu smalam baru accident..haha!!

Kat opis cm bese buat kije cm bese..kije pe xplu disebut..SULIT DAN PERSENDIRIAN.SECRET & CONFIDENTIAL..haha. Lunch kuar awal g makan kat Dengkil,restoran si Malee. Makan nasi goreng America(USA)..bleh tahan la. Jji perutku xmasuk angin maa.bis gak lam RM7 td..lari bajek makan aku 1hari..haha!!

Malam ni plak aku lepakkkk jer kat umah..Kemalasan tahap maksima nak kuar even housemate ajak makan pun aku xkuar..masak megi cap Maggi jer. Nasib baik best aku masak..haha!!! Sambil tu layan LOST S07E12 ngn SMALLVILLE Season Finale..

Huhu..Smallville dh bis Season dh..ni last season bagi Clark Kent versi muda remaja..versi muda retua
xde perkhabaran berita lagi..adakah akan ada..adakah tidak..kita tggu dan lihat.hee. Episod last td, Arctic,
si Clark Kent kne tggl ngn Lana Lang..haha!Lana Lang blah cmtu jer..nangis mamat tu..pe punyer superman r.
hee..dh r pastu kna blsh ngn Lex Luthor yg dh jumpa kristal n tmpt hiding Clark kat artik tu..ksian!! Si Kara plak kena kurung lam kristal cm Clark kena awal2 season lu..pdn muka g pch lubang ngat kat Lex.hee. Si Brianiac dh
mati ngn rasminyer td kna kezutan letrik yg Clark rekomen kat dia ngn pksaan. Mati gak mamat nih..Si Chloe
kena tangkap ngn ISA sbb difitnah mncampuri urusan kes Altantuya..haha!! Lois Lane plak...lupa plak..hee.


Lost pun td menarik gak.episode 3 yg terakhir season ni,4. Mls nk citer pjg2 sbb korg akn LOST nt. hee.
Aku pun kdg2 LOST tgk citer LOST ni..tapi leh cacthup balik..mmg citer dia cmtu..penuh teka teki tekuk.
Penuh pertanyaan. Penuh misteri. Penuh la smua..LOST ni klu nk tau antara TOP series kt BUMI ni skang.
Lam TV.Com dia paling top. Best!!!


Td ada gegaran..tak tau dr mana..sbb pe..curiosity is overwhelming.he. Hosmet aku bergegas ketuk bilik aku
tnya rasa tak gegaran td..dia duk level atas mmg r rasa bih skit dr aku yg duk level bwh ni. Muka cm cuak j.
Leh consider OK jugak la gegaran tu..kna tggu smapi sok nk tau punca dia.huhu. YM ngn si Ifah n Ismahani
duk Putrajaya pun dia kata gegar gak..tul la tu gegar,bukan implikasi imaginasi r..realiti pnuh curiosity.hee..harap2 xdela pe bencana yang belaku lagik..baru jer dunia dikejutkan ngn Taufan Nargis di Kemboja n Earthquake 7.8 skala richter kat China. Ramai nyawa yang tak berdosa terkorban. Huhu. Bencana alam, kita xleh nk jangka walaupun boleh meramal. Kadang2 kita dh bersedia menghadapinya tapi still xdapat nk melaluiya.Maybe ALLAH nk tunjuk sesuatu kepada umat Islam dan umat manusia sekelian alam. Maybe. Macam pe yang terjadi masa Tsunami..ALLAH nak tunjuk. Buat pedoman buat teladan. Ape yang berlaku tu semua ada sebab musabab dia n ada jugak hikmah disebaliknya nanti..cuma masa jer yang akn menntukan saat tu. Sabar, usaha, doa n tawakal kepadaNYA. K r..aku nk g tunaikan tanggungjawab..till then. Chow Shin Chi,hee..tidak dilupakan..

LINKS of the DAY.

Gajet Bergerak
http://www.portablegadgets.net/

Torrent Baru
http://www.newtorrent.info

One Piece download @ anime soft subs
http://www.animesoftsubs.com/download.html

Assalamualaikum...

p/s: baru je dpat tau yang gegaran tu maybe punca dari Earthquake kat Sumatera..huhu!!
http://neic.usgs.gov/neis/last_event/world_indonesia.html

Accidentally Accident

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Salam pedih dariku coz aku kepedihan nih hasil letak ubat kat luka2 hasil drpd accident aku hari ni.Huhu..malang tak berbau kata orang kan..kalu leh bau dh lama org elak malang tu..aku pun.hee.Nk kuar pagi tadi,after ujan start r moto Kriss 110 aku tu. Psg MP3 kt telinga cm bese n zumm up up and away aku g..jalan baru pas ujan stop..leh byg r licin kn..dh r mto aku tyr tubeless tu xbape nk ngam ngn hari ujan..bw slow2 waspada..smpai slekoh nk kuar dr Sri Kembangan nk ke Cyber tu, aku brek r kn amik slekoh..skali zup tyr blkg aku out of control..zuppp..srettttt aku jtuh n mto aku tseret..aku tgk je mto aku tu teseret..pe yg aku igt..ada tak kreta blkg aku?sbb masa aku masuk slekoh tu ada keta blkg..sebbek dia xjoin aku masuk jln tu..klu x..alamat prh jugak la aku.. syukur pd ALLAH kreta xde n jln xbizi..jtuh jer aku pun zup bangun..angkat cap biru ADIDAS and selipar LEE COOPER aku yang jatuh..angkat mto..try start ok..fuhh nasib baik leh jalan..naik jp n aku stop bwh 1 flyover tgk pe yg ptut kat body aku n body mto..

nasib baik body aku ok..cuma tgn kat pgelangan tangan jer mlecet skit,suar jeans aku koyak skit n lutut calar jer..nasib baik jugak aku berjaket tebal td.kalu tak,mahu 1 lengan aku melecet..hu. Mto aku cacat skit..side mirror kiri loose n pch skit, aku punya gear bengkok skit..still ok tapi xselesa nk tukr gear..huhu. Getah tmpt ltk kaki tu haus sbb kena seret..tu je kot yg mto. Melayang g fulus aku nt..huhu!! Pastu aku start balik mto n truskn perjalanan aku.huhu.

Alhamdulillah syukur pd ALLAH sbb masih pjgkn umor aku ni..ni accident kalu ke2 dlm masa sethun..last aku accident dlm bulan 7/8 taun lepas..kat BULATAN JALAN PAHANG..huhu!!
Badan aku dh mula rasa lguh2 dh ni..huhu!! Nk p tdo r..nothing much today slain accident tu.. duk umah n surf jer pas balik misi..huhu..dats all la 4 today folks. in da nxt episode we'll meet again...c ya..b4 that..as usual.LINKS of the DAY :

Lelong.com
http://www.lelong.com.my

Download lagu baru (melayu)
http://lagubaru.blogspot.com

Dictionary
http://www.merriam-webster.com

Assalamualaikum...

There's Nuthin'

0 pixel(s)

Assalamualaikum..


There's nuthing much happen to me yesterday(17th May). Things and time pass by juz like dat.
Duk buat benda rutin jer r..smbil tersenyum. Senyum tu kan sedekah walaupun sorg2..haha!!
Sebut pasal senyum igt masa buat presentation bertajuk SMILE..aku sediakn lirik lagu snyum kat lam slide..igt nk baca jer..alih2 audien suh nyanyi..haha!!kerana tak nak menghampakan audiens yang SMS..aku nyanyi ngn sedapyer(pada aku r)..hakikat xsedap pun(ye ke?)..ntah..lantak r. Lirik lagu mmg sedap..suara aku yang kureng kot..pitching lari,tone out,bunyi angsa..haha!! pengaruh AF r nih walau aku tak layan sgt pun,tau2 cmtu je..ah terlebih suda!!hee..VOTE STACYYY!!



Duk buka emel td terjumpa plak ni,sal senyum gak :

" SENYUM adalah bahasa dunia. Ia menunjukkan keceriaan.
SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu
mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.
Setiap kali berhubung dengan orang lain, sewajarnyalah kita SENYUM.

SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.
"SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.
SENYUM adalah jambatan persahabatan.
SENYUM adalah satu perlabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.
SENYUM harus ada ketululusan.
SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan,
sama saja dengan kening yang berkerut.

Adalah diperakui, setiap kali terSENYUM kita hanya menggerakkan
15 otot manakala ketika marah kita akan mengedutkan 63 otot di bahagian muka.
Perbuatan mengerutkan dahi saja memerlukan gerak kerja 40 otot. Bayangkanlah!!!

"SENYUM" juga adalah malaikat rahmat yang turun ke dunia.
Kebanyakkan SENYUM adalah jangkitan.
Apabila kita SENYUM orang akan SENYUM balik kepada kita.
Orang akan merasa dihargai bila kita SENYUM padanya,
sekaligus ia akan memberi tanggapan yang baik kepada diri kita.
Lantas .... kenapa kita tidak mulakan ? Mulakan dengan diri kita.

SENYUMlah kepada orang yang tidak anda kenali hari ini.
Insya-Allah dia akan membalas SENYUMan anda itu.
Alangkah mudahnya membina rangkaian persahabatan........
"Apa yang anda kehendaki akan lebih cepat diperolehi dengan SENYUM
daripada memotong dengan pedang"

Semasa bekerja, semasa belajar, SENYUMlah. "



Sharing is caring. Share and care.

k lah..wanna chow. Must tido now. Eh eh..b4 dat..cm biasa.
Links of the Day :

Lagu Senyum
http://www.youtube.com/watch?v=fQAoaZ3kJcc
http://www.youtube.com/watch?v=9DuDjTbnMnw

Kamus Online (BM-BI)
http://dictionary.bhanot.net/

Komuniti Professional
http://www.linkedin.com

Carian Profil
http://com.lullar.com

Peace out!!
Ok la tuu!!

Assalmualaikum..

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

Lenguhnyer tulang blkg ni..dari tdi duk tgk siri LOST ngn SMALLVILLE season latest..pastu layan pulok movie low-budget yang tah ape tah..nasib baik awek dia cun..haha!!

Lupa nk ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua GURU yang ada d seluruh pelosok dunia nih..dari Artik sampai ke Antartik..HAPPY TEACHER's DAY!!!

Kepada cikgu2 kat SKBJ, SMKPB, lecturers kat Matrix Arau n UKM Bangi, SELAMAT HARI GURU. Segala jasa guru2/lecturer2 amatlah dihargai dan akan dimanfaatkan dengan seeloknyer sampai ke liang lahad..Thanks. Doa kebahagian dunia dan akhirat sentiasa dikirim buat pendidik bangsa smua..hee..

Hari ni (semalam,16Mei..sbb skang dh masuk 17hb..) xde pe2 menarik sangat..hidup cm bese..bangun pagi..solat subuh..tdo balik pastu bangun plak g kerja..hee...kat opis pun cm bese gak..cuma hari ni duk bzi ngn tukar cubicle baru..huhu..dh 2 3 kali dh tukar cubicle..huhu..nk kena trnsfer file yang mls tu..p buat gak r.kang tak tertransfer plak kalu tak buat..huhu. Ondway balik td plak terjumpa member masa Cosmopoint dlu..si Hasni..dia duk area umah aku jer slama ni..xtau pun..siot jer gak mamat tu tak gtau..tapi aku siot gak xtnya..haha!! 0-0..draw!!

duk sembang r jap smbil mnum2 kat kedai berdekatan..citer sal kijer r bse g kalu dh kije n lama tak jumpa..duk sembang jap jer sbb dh agk lwt ptg..n aku pun x smayang asar g..chow pas puas hati ngn hasil persembangan tu..hee..

Malam plak xde buat or g mana2..duk lepak umah ngdap PC jer..surf..lyn karok sorg..lyn movie.lyn forum..lyn community site..lyn air milo ngn layan megi..hee..nk mkn kyg lagik hasil penghadaman lunch td yang mkn cm tak igt..lapor siot tghri tdi..nfsu mkn pelik skit...haha!!

skang ni pun duk ngadp PC g..sambil taip blog ni lah..smbil tu dgr lagu kt ERA..lagu skang adalah Sembunyi nyayian..lupa plak..si Tam Spider ngn Misha Omar kot..suara mcm ye dh..hee.

ok la..aku xtau dh nk conteng pe..stakat ni la for today..nk smbung movis 1 g..haha!!
mcm bese LINKS of the DAY!! -

Manga
http://www.onemanga.com

Gizmos
http://www.gizmodo.com

Mobile Matters
http://www.gsmarena.com


Assalamualaikum...

Wedding Ring!!

1 pixel(s)

Assalamualaikum....

Just now i've check my email and there's an interesting email about
why wedding ring worn on 4th finger..
i've tried and found it very interesting..
What a knowledge..whether it is true or not..
it doesn't matter..what matter is gain your knowledge
and take what is good and love your family..hee
try it...


Why should the Wedding Ring be worn in the Fourth Finger ?


There is a beautiful and convincing explanation given by the Chinese.....
Thumb
represents your Parents

Second (Index) finger represents your Siblings
Middle finger represents your-Self
Fourth (Ring) finger represents your Life Partner
& the Last (Little) finger represents your children
Firstly, open your palms (face to face), bend the middle fingers and hold them together - back to back
Secondly, open and hold the remaining three fingers and the thumb - tip to tip

As shown in the figure below:



Now, try to separate your thumbs (representing the parents)...,
they will open, because your parents are not destined to live with you lifelong,
and have to leave you sooner or later.


Please join your thumbs as before and separate your Index fingers
(representing siblings)...., they will also open,
because your brothers and sisters will have their own families and
will have to lead their own separate lives.


Now join the Index fingers and separate your Little fingers
(representing your children)...., they will open too,
because the children also will get married and settle down on their own some day.


Finally, join your Little fingers, and try to separate your Ring fingers
(representing your spouse)..


You will be surprised to see that you just CANNOT
because Husband & Wife have to remain together all their lives - through thick and thin


Assalamualaikum!!!

Malam Yang Gelap...

2 pixel(s)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni dh masuk 15May dh, smlm 14May,esok 16May..huhu.he

Hari ni HP dh bli EDS...satu lagi sejarah tercipta bila pembelian tu adalah plg tggi dlm sjrh..
gud 4 HP and EDS..bagi Sun ngn IBM..here's come the new improved rival..haha..




Hmm...ape aku nk coretkan malam ni ek..tadi baru jer aku tgk citer indon AYAT-AYAT CINTA yang diadaptasikan dari novel terkenal tulisan Habibburrahman El Shirazy. Karya novel yang best. hee..terima kasih pada geng TDI yang sponsor link nk donlod citer ni..berbaloi r aku tggu nk siap donlod pas tgk citer ni..full of mesej.ape kata aku kupas skit pasal citer ni stakat mana yang aku bleh kupas..hee



Aku xpenah baca citer novel dia tapi aku tau dia ni mmg best kalu bab tulis novel n kengkwan aku pun suka merekomendasikan karya2 dia ni..baik n sihat tuk dibaca seisi kluarga spjg masa tak kira dimana jua anda berada..bak kata pepatah..sedap dimakan begitu sja..hee(melalut jp)


Overall kisah dia mengisahkan dan berkisarkn kehidupn si Fahri(hero) pljr Al-Azhar yang mencari jodoh dia scra islamik la..dia ada 4org kwn pompuan si Nora,si Aisya, si Maria ngn si Nurul. Smua minah2 ni suka kat dia sebb dia best(baik). Si Nora ni aku lupa plak cmne dia knl..hee..Si Aisya ni plak kenal masa kt lm bas..ada sorg uztaz xtreme kat dlm bas yg sound n buat kco kat mek2 saleha dr America sbb dorg dari negara BUSHSHIT..si Aisya ni plak pertahankn mek2 saleha 2org tu sbb dorg mmg xbersalah walaupun
kafir. Ada mesej nk dismpaikan disini..

1) Kita sebagai muslim, mmg r benci kat america sbb si BUSHSHIT tu..tapi xplu smpai xtreme sgt smpai menyalahkn juga pd sapa2 yg xbersalah..

2) Ada skrip cmni kalu xsilap "Islam mengajar kita supaya berbuat baik kpd siapa2 pun".

3) Orang asing yang masuk scara sah msti dilindungi khormatan dn kselamatnnya. Mcm zaman2 Rasullullah
dlu yng mmg bagi lynn istimwa pd or5g yg dtg ke madinah walaupun org kafir smpaikan ada yang tertarik ]
dengn islam dan akhirnya memeluk islam..mcm tu la dakwah yg betul..hee

aku qoute satu ayat lama skrip tu :
Muhammad saw berkata : "Barangsiapa yang menyakiti orang asing, bererti dia menyakiti
diriku. dan barangsiapa yang menyakiti diriku bererti dia menyakiti Allah."

Dari situ bermulalah perkenalan si Fahri n Aisya n masing terpikat..last2 dorg kawin. DLm pada masa yg sma si Maria td tu suka kat Fahri..so frust nongggeng r smpai sakit...dlm masa tu la jugak Fahri kna fitnah ngn si Nora mperkosa dia sdgkn yg perkosa tu org lain..sbb knp dia buat cmtu sbb dia xleh miliki Fahri..n xnk khilangn ibubapa dia sbb malu kot..huhu..last2 la Fahri kwin ngn Maria gak sbb Aisya suh sbb nk buktikn fitnah tu tak betul sbb Maria jer tau pkra sbnr..n Fahri bebas pastu n dpt kawin dua..best tu..hee.
Tapi pastu bese la mslh jelesi klu dh duk sbuah rumah dgn 2 istri..hee..last2 Maria mati sbb sakit.huhu..Camtu la scra rgks..korg tgk r..best gak citer dia..(aku xreti bercerita..hrp fhm penceritaannye..hee)

Tapi dlm best2 tu..ada part2 yg xbest n boleh dipersoal n dgembar gmburkn la..cthnya..
part Fahri baca Quran tapi suara perempuan...huhu..part masa mlm pertama Fahri ngn Aisya tu..klu bleh xde r tunjuk adegn kiss2 tu kn..juga adegan ngn Maria.huhu...n Fahri dlm movie ni tak sebaik fahri dlm novel(ape yg dberitahu oleh org yg tlh bc..aku xbca g).

Overall OK la..kita amik la yg OK tu buat panduan..n kita amik juga yg x OK tu buat sempadan n teladan
masa depan..

ok la...mataku yg kuyu ni dh mkin kuyu dh cm ikan puyu..nk go to solat and sleep.hee..
That's all for today post..to be continue...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

LINKS of THE DAY :

Web Maklumat Islamik
http://www.islamicfinder.org

Forbes
http://wwww.forbes.com

Digg.com (daily great article..my fevret ni)
http://www.digg.com

Kacak dan Cantiknya...

1 pixel(s)

Kacaknya Seorang Lelaki....

kacaknya seorang lelaki, sebagai teruna
bukan kerana mukanya yang tampan,
tetapi kerana peribadinya yang mulia.
kacaknye lelaki itu sebagai remaja
menjaga diri menghiasi peribadi
kacaknya seorang lelaki sebagai Adam
bukan kerana bijak meruntun iman kaum hawa
tetapi pandainya dia mentarbiah wanita.
Kacaknya seorang lelaki, sebagai anak
yang tahu tanggungjawapnya memimpin keluarga.
Kacaknya seorang lelaki itu, sebagai kekasih
yang merindui Dia setiap masa
Kacaknya seorg lelaki sebagai suami
yang memimpin keluarga menuju syurga
Kacaknya seorang lelaki, sebagai menantu
yang merasakan syurga di telapak kaki mentuanya
Kacaknya seorang lelaki itu, sebagai bapa
memakmurkan keluarga berpenghulukan Furqan.
kacaknya seorang lelaki itu, sebagai intelektualis
menyemai jasa membela agama
kacaknya seorang lelaki itu,sebagai ketua
kerana membela lemahnya wanita
kacaknya seorang lelaki itu,sebagai warganegara
yang diperbarisan hadapan menghunus senjata
kacaknya seorang lelaki itu,sebagai warga tua
yang masih mengumpul tenaga dalam usaha mencari keredhaan-Nya
Kacaknya seorang lelaki itu, sebagai mujahid
menawar nyawa demi cinta si Dia


Cantiknya Seorang Wanita....


Cantiknya seorang wanita itu, sebagai gadis
bukan kerana merah kilau lipstik
pada bibir mekar senyum kosmetik
Cantik seorang wanita itu, sebagai remaja
tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah
Cantik seorang wanita itu, sebagai Hawa
tidak kerana bijak meruntuh iman kaum Adam
Cantik seorang wanita itu, sebagai anak
tidak menjerat diri pada kedurhakaan.
Cantik seorang wanita itu, sebagai isteri
merempuh badai di sisi suami
Cantik seorang wanita itu, sebagai menantu
menjauhi persekongkolan ipar lamai
Cantik seorang wanitaitu, sebagai ibu
membuai anak, kala suami menjalin mimpi
Cantik seorang wanita itu, sebagai mentua
telus hati mengagih kasih setara pada semua
Cantik seorang wanita itu, sebagai nenek
menjaring teladan para anbia buat cucu-cicit
Cantik seorang wanita itu, sebagai warganegara
peka membela nasib dan maruah negara
Cantik seorang wanita itu, sebagai warga tua
menghitung hari dengan selembar mashaf
Cantik seorang wanita itu, sebagai intelektualis
menyala obor mewangi setanggi profesionalis
Cantik seorang wanita itu, sebagai akidah solehah
mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah


Pagi Yang Gelap...

0 pixel(s)

Assalamualaikum...

jam mnunjukkan pukul
1.47pagi tapi mata aku xnk tdo lagik..huhu.
bukan tak ngntuk..ngntuk la jugak tapi duk siapkn kije skit..huhu..
xde byk nk citer hari ni..rasa cm mls nk karang pjg..xcam smlm.hee.
smbil duk buat kije nih duk slow2 layan lagu yang baru donlod..
Top 100 Hot-Pop 2008.
Layan..mjoriti lagu2 best..kalu xbest xkan aku donlod kn..he.

ni print screen antara lagu2 tu..mls nk tulis eh..hee


cuba la try carik lagu2 ni n dgr..layannnnn...
k r..nk g tdo..c u in da nxt post!!
chiao chin cau limauuuu!!

Assalamualaikum!!

biar susah jgn menyusahkan

The journey begins...

1 pixel(s)

Assalamualaikum pembuka bicara..

I LOVE YOU WITH ALL MY HEART! Mak..Khas buat ibuku dan ibu2 di luar sna..SLMT HARI IBU!

Hee..ni blog aku yg no 3(kot).hee. blog2 b4 this hilang lesap cmtu jer sbb lm x update.
lupa pswd la..ape la..ghaib n ignored by me.huhu.hee.harap blog ni akn kekal la sampai internet ni dh xde lagik kat alam maya nih..

Aku ni bukan pndai sangat nk mengarang ayat2 pnjang2 tapi kadang2 pndai juga..hee..bila time bosan2 sgt dh xde pe nk buat n aku ada 1 isu nk kupas..mmg bleh jer pjg2 tapi alwayznyer mls jer..haha..lm giler xpk pjg. Aku bukan pe sangat nk blog2 nih. Saje2 jer bila ada masa luang n rajin skit aku goreng la..hee..kdg2 pk mcm2 nk buat ngn blog ni,tapi mcm2 jer hlangan,dugaan,rintangan yang melintang pukang di dpan.huhu..ish2.
Angan ada..usaha xde..cmne ni lan.hhaha.We'll c la nt pe kan jdik ngn blog nan satu ni.

Igt lg zaman skolah dulu ok jer nk karang panjang2 ni sbb dh jdik rutin harian duk buat 1 karangan per day. one english n one malay. idea masa tu mmg mletup tahap gaban r..zup zap kuar masuk otak yang tak bape cair nih..hhee..

Tapi tu masa zaman kegemilangan zaman skolah menengah dlu yang lama dh tinggal..dah dlm 7tahun gitu.
kejap jer masa berlalu..lip lap lip lap zup zap zup zap dh abis 7thun..rasa bru mcm kejap jer bljr kt SMKPB, rasa mcm baru jer masuk kuliah En. Jo kat matrik,rasa mcm baru jer amik ijazah kat UKM..huhu..cpt beno masa berlalu.. byk pkara yang berlaku..so many things happened during those time..those time that lead me to what i am today..whether it is a good time or bad time..this is the result,ME!!hee..

udah2 la tu pndang ke blkg..hee..JANGAN PANDANG BELAKANG!!
tapi kadang2 kita ni kena gak pndang kat belakang..mmg tul kalu org kata 'lupakan jer la pe yang kat blkg tu,
yang sudah tu sudah la'. Ayat yang bese didengar. Pandang ke belakang itu perlu,tapi sudut pndangan tu yang
kena jga..samada kita ni pandang nk jadikan dia sbgai satu yang POSITIF atau satu yang NEGATIF..smua tu
depends on tuan punya badan yang tgk ke blkg tu la kan. Hrap2 tgk utk POSITIF la kn. Pndang ke blkg, tgk masa
silam..jadikn dia pkara2/peristiwa2/manusia2/tmpt2/dll tu sbagai sempadan, teladan dan panduan. baru baguih punya. dok la main duk culas nk mikir pkara NEGATIF jer..jadikn alasan,jadikn ungkitan. not that kind of attitude that we want kn. be POSIIVE and OPTIMISTIC!! - nasihat tuk aku dan dri anda jua.hee

hmm...hari ni 11 Mei 2008, HARI IBU!MOTHER's Day kalu kut mat salleh n mek saleha. Tiap2 tahun org dri seantero benua n nusantara atas bumi ALLAH ni sambut hari ibu ni sbgai tnda menghargai jasa n pengorbanan seorang insan manusia human being yang bergelar IBU!MUM!MOTHER!MAK!UMMI!. IBU. hanya tiga word jer.ringkas.padat. Tapi bagi aku tanggugjwab n tugasan sorg ibu tu bukan seringkas tu. Tak skali2.Kalu nk digambarkan ape jasa2 n pengorbanan dorg slama atas muka bumi ni. xakn ckup kapasiti memory blogspot.com ni nk simpan.hee..teramat2 la byk jasa2 mereka. SOOOOOOOO MANY!

Slmt hari IBU kpd IBUKU!!
Aku ni xpndai nk menyatakan syg dan rdu pada mak.xbiasa..hu.
Sejak kecik aku xdiajar belikan hadiah tuk masa2 cmni..
Sejak kecik aku xdiajar tuk mngucpkan ucapan utk masa2 cmni..
Tapi aku diajar utk bljr ilmu dunia n akhirat,aku diajar utk mengenal dunia,aku diajar utk mhormati ibu bape,dri sdri n org lain,aku diajar tuk mjg dri sdri,aku diajar beza antra baik n bruk,hak dan batil,halal dan haram dll.
Terima kasih atas segalanya.Walaupun ankmu x tnjukkan, tapi ankmu ni teramat syg akan kamu!!SOOOOOOOO MUCH!!Xnk n xsuka tgk mak sedih..hati ni pun trut mngis bila dgr tgisan sorg ibu yg syg n cakna akn ank2nye walau gembira walau duka..huhu!!hee..
YOU ARE THE BEST!! IDOLA HATIKU!!
TERIMA KASIH ATS SMUANYA..JASAMU takkan dpat ankmu ini balas.
Mak!!! Rdu r kat mak n ayah kat kampung. Lma dh xbalik.huhu!!
Sebbek ada teknologi telefon!! Terima kasih MAXIS n TELEKOM MALAYSIA!!hee

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PUISI ni khas buat IBU dari KAMI(Anak2mu)!!

Ibu ..
Bagaimana keadaanmu ibu?
Semoga Allah SWT selalu menjaga dan membimbingmu
Dalam setiap derap langkah hidupmu

Ibu..mungkin ibu tak tau hari ini adalah hari istimewa buat ibu
Bagimu hari ini tidak ada bezanya dengan hari yang lain
Setiap hari dan setiap saat adalah masa perjuangan
Kasih sayangmu tidak terbatas waktu dan tempat

Ibu ..
Kasih sayangmu membuat kami bererti
Cinta kasihmu membuat kami peduli
Perjuanganmu membuat kami berdiri
dan Ketulusanmu membuat kami mengerti

Ibu ..
Maafkan anak-anakmu yang belum banyak berbakti padamu
Bahkan untuk mengingatmupun sering kami alpa
Urusan dunia menyita waktu, fikiran dan tenaga
Hingga kadang terlupa akan tanggugjawab kami padamu dan pada-Nya
Maafkan kami ibu..

Ibu ..
Kami tau, Segala kebaikan kami padamu tak setanding dengan pengorbananmu.Jauh!
Kasih sayang dan cinta kasihmu takkan terganti
Perjuangan & Ketulusanmu tidak mungkin terbalas
Walaupun seribu tahun usaha kami susunkan

Ibu ..
Dalam usiamu yang semakin senja ini izinkan kami kembali memohon
Restui perjuangan anak-anakmu dalam menggapai cita
Membina diri dan keluarga dalam Iman dan Islam
Demi cinta dan redha-Nya

Ibu ..
Di harimu ini izinkan anakmu berucap
"Kami mincaimu ibu ...
Semoga kasih sayang Allah terlimpah atasmu
dan ampunan atas segala kesalahan,kesilapanmu"
Amin ...

Untuk Mak yang nun jauh kat kampung, sekali lagi ucapan selamat hari Ibu ..
Cinta kasihmu, kasih sayangmu, perjuangan dan ketulusanmu akan selalu aku kenang.
Pengubat rinduku padamu, pembakar semangatku untuk menggapai yang lebih baik.
Semoga Allah SWT meredhai bakti kita.
Amin ya rabbal alamin ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ngantuk dh..huhu..k la..pjg plak aku mmbebel.kata xleh nk krg pjg2..haha..siap ngn puisi lagik tu..sebbek puisi hasil inovasi jer bukn kreativiti..hee..dlu ada gak tulis2 sjak(chewah) tapi skill tu dh corrupt dh..lama tak defrag otak ni..hee..cm harddsik la plak..hee.

dats all 4 today. here I share some LINK OF THE DAY that I've visited today(11/05/07).

Artikel Doa!!
http://www.e-bacaan.com/artikel_doa.htm

Future Gadget Site
http://gadgetgearz.com/

Quizzez @Blog
http://www.lets101.com/blog/quizzes

Assalamualaikum!!