Nikah Kahwin ep. 1

3 pixel(s)

salam,

Nikah kahwin..kenapa aku tetiba tertarik nak kupas isu ni sedangkan aku belum kahwin lagik. He. Bukan ape, just nak share pengalaman aku g kursus kahwin hari ni dan semalam. Kahwin tak tau lagik bila..tapi amik awal senang citer nanti kalu nak kwin. Ngeh2. Next week leh r g collect sijil kahwin and boleh da nak kawin bila2 masa. Haha.

Satu hari setengah kursus berlangsung, plus minus 13jam overall aku untuk abiskan kursus ni. Semalam bermula jam 230ptg smpai 630ptg and hari ni bermula seawal 9pg smpai 6ptg. Kursus diadakan kat Kompleks Kejiranan Presint 16, Putrajaya, under kelolaan Al-Shahir Management. Yuran RM80 per course, makan minum disediakan, plus note, file and a pen. Kedatangan diambil untuk setiap sesi ceramah untuk pastikan kehadiran n ketidakbolehadiran pada mana2 sesi akan membatalkan perolehan sijil, so kena amik smula la. Attendance is compulsory bak kata orang jawa. He.

Sepanjang 2 hari tu..ape yang aku dpt..so sni aku nk kongsi la kan..lgpun ide xde nk tulis..tulis je la ape yang aku dpt..input yang baik elok dikongsikan..tak gitu? bak kata orang jepun plak.. sharing is caring.. Ilmu ni kalu simpan berkepuk2 dlm dada tak dikeluarkan, tak diceritakan xbest gak la kan..ada ilmu..sharekanlah, ada duit lebih sedekahkan, ada makanan masak lebih kongsi2 ngn jiran..kan smua tu amalan yang mulia lagi berpahala.

Aku tak kawin lagik..plan2 tu ada la,sapa tak nak kawin kn.he..tapi jdoh pertemuan kat tgn Dia, Qada Qadr Dia kan. Kita hanya mampu merancang, berusaha, berdoa...selepas itu kita tawakal n berserah pdNya. Biar Dia yang tentukan setelah usaha kita lakukan sehabis boleh, semampu kita. InsyaALLAH dengan izin kurniaNya ape jua yang dirancang jika baik niatnya, baik usahanya, ikhlas doanya, akan termakbul jua. Amin!

Sesi pertama kursus dimulakan dengan perbincangan mengenai akhlak, Akhlak Dalam Islam. Sesi diterajui oleh Ustaz Abdullah dari JAKIM kalu tak silap, dia juga slh sorg Panel Pemikir kt Kementerian Penerangan katanya. Akhlak..ape itu akhlak..akhlak mana yang perlu kita ikut? Mestila akhlak islam kan. Akhlak ni perlakuan la kan..ape yang kita lakukan dalam kehidupan sehari2 kita..smua tu akhlak kn. Dari bangun tdo smpai la tdo balik mlmnya nanti. Akhlak. Akhlak yang baik dapat menjamin keselamatan, kesejahteraan dan keharmonian rumahtangga kan. Suami kena ada akhlak sbagai suami, istri pun sama..masing2 mesti berakhlak dengan jiran, rakan sekerja, masyarakat sekeliling malahan dengan makhluk2 lain jugak, bernyawa ataupun tak.

Antara akhlak suami yang perlu ada mcm responsible, taat tuntutanNya, tolak ansur kena ada, diplomasi jg, belas kasihan pd istri, kasih syg mmg kena ada la kan, boleh bw bincang. bmsyuarat la cmtu dan juga perlu bg teladan yang baik..leadership by example kata orang Zulu plak. he. Kan lelaki suami tu ketua keluarga. Istri plak ada akhlak dia gak yang perlu mcm taat pd suami selagi tak langgar syariat, kena jaga maruah n harta suami n rahsia rumahtangga, jaga kehormatan diri, berhias tuk suami, mintak izin bila nak kuar, bertanggungjawab dll. r.

Ustaz Abdullah tu ada bercerita gak sal Hubungan Dalam Keluarga..antara si suami dan si isteri. Dari planning nak khwin smpai la dah kawin. Camne hubungan yang patut dan perlu dipraktikkan oleh kedua2 belah pihak agar hubugan tu berkekalan. Kalu nak ulas satu2 mmg byk sgt yang disentuh, aku pun bukan ingat smua sangat. Plus ngntuk gak lm kuliah tu. hee. Tapi ada jugak la input yang aku dpat yang aku boleh kongsikan serba ringkas. Ustaz ada bercerita ringkas mengenai hubungan merangkumi dari bilik tidur sampai la ke bilik dapur mahupun luar rumah. Ape yang patut ape yang tak patut. Ape yang dpt aku cerna, hubungan keluarga ni boleh dikekalkan dengan kita masing2 si husband n si wife ni saling kenal mengenali dan faham memahami. Terima segala kelebihan n kelemahan diri, terima keluarga masing2, planning and bermesyuarat dlm bt keputusan dan bertolak ansur..bertunjangkan ajaranNya. InsyaALLAH.

Sesi ke2 hari 1st disampai oleh Dr. Roslan, mengenai Pengurusan Kesihatan & Stress. Kahwin ni perlu sihat kan. baru dapat menikmati nikmat hikmah kesedapan perkahwinan tu kan. Kita akan sakit..tak kira sakit ringan atau berat tapi kita nak mengelak daripada sakit sebab sakit ni menghindar atau menyukarkan kita dari menjalankan rutin harian spt bekerja dan beribadat, dua2 tu adalah wajib utk kita demi kelangsungan hidup di dunia dan akhirat, fardhu ain dan fardhu kifayah kan. Tapi kalu dpt gak sakit tu Qada dan Qadr Dia..terima ngn redha dan pasrah ngn ketentuan Dia. Sakit tu kan jugak suatu asbab buat membasuh dosa2 kecil kita. InsyaALLAH. Dr. Roslan tu sembang2 la sal jg kesihatan bila da kawin kan, plus ngn lawak2 dia tu gamat jugak la dewan tu. Hilang jugak ngntuk, mata pun segar, minda berfungsi, focus bertambah. He. Dia duk cerita hal2 basic kesihatan mcm piramid makanan seimbang, ape yang perlu diambil untuk suami, istri n ank2 nnti. Imunisasi, kitaran haid, hubungan seksual, knp stress terjadi dan bagaimana nak handle dan kurangkan. Byk input, perlu dipraktik dngn sebaiknya sebetulnya. Badan Cemerlang Otak Gemilang Famili Terbilang. He.

Ckup la tu mlm ni aku story kongsi mongsi..nt aku story kat episod dua Nikah Kahwin. Ada scene2, situasi2 best n info2 berguna gak nk share lagik..InsyaALLAH aku rajin.he. To be continue... aku nantuk da..awal lagik,jm12,bagi aku la y slalu tdo jm1-2pg ni..tapi mata ni melayu smcm jer..penat, plus aku penat main badminton mlm kelmarin xbis g. Stamina lama xcaj.huhu. Adios guys. Jumpa di lain entry.
Exit. Salam.

tahw si E.V.O.L?

0 pixel(s)

What is LOVE?

If you love someone bcoz you think that he/she is really gorgeous..
then it's not love... it's "Infatuation"

If you love someone bcoz you think that you shouldn't leave him/her bcoz others think that you shouldn't...
then it's not love... it's "Compromise"

If you love someone bcoz you think that you cannot live without his/her touch...
then it's not love... it's "Lust"

If you love someone bcoz you have been kissed by him/her...
then it's not love... it's "Inferiority Complex"

If you love someone bcoz you cannot leave him/her thinking that it would hurt his/her feelings...
then it's not love... it's "Charity"

If you love someone because you share everything with him/her...
then it's not love... it's "Friendship"

But...

If you feel the pain of the other person more than him/her even when he/she is stable and you cry for him/her...
that's "LOVE".

If you get attracted to other people but stay with him/her without any regrets...
that's "LOVE".

If you let him/her go knowing that he/she has to go but he/she doesn't want to...
that's "LOVE" .

memerah..

0 pixel(s)

Salam,

Dalam kemalasan yang semakin menebal, semangat ditarik rakus oleh masa yang berlalu, oleh sesuatu yang membungkus, mengedapudarakan semua yang membekalkan semangat. mengarut!!

Sistem pemikiran aku agak aktif masa ni..maybe after solat jiwa tenang menyegarkan urat saraf dan pemikiran yang clogged ngn perkara2 yang tak sepatutnya. Apekah yang patut? Apekah yang harus? Bagaimanakah? Huhu.

Teringat semalam aku adatinggalkan komen kat laman ifah, pasal video sajak kematian yang baru2 ni menjadi isu hangat kat dada2 akhbar danmedia informasi yang lain. Wajarkah anak2 kecil itu disalurkan informasi sebegitu pada tahap umur mereka yang masih terkial2 mencarik erti kehidupan yang sebenar. Masih lagik berpoya2 bermain2 dengan batu batanrakan2 di luar rumah..mencerna setiap lakuan muda remaja tua kerepot yang lalu lalang dalam kehidupan mereka.Baik diterimanya, baiklah yang keluar, buruk diterimanya, kalau tak dijelaskan dengan baik, maka buruklahyang mereka cerna.

Pada aku, memang kanak2 perlu diinformasikan dengan ilmu pengethuan mengenai kematian agar mereka paling tidakmengetahui apa itu kematian. Tapi untuk kanak2 semuda itu, tak sewajar mereka diterapkan dengan video semacam itu.Dan jika mereka diserapkan dengan video itu tanpa sebarang penjelasan terhadap ape yang mereka terima, makinparahlah jadinya. Input yang masuk harus dijelaskan agar mereka faham. Tidaklah nanti ada warga kecil kitayang akan traumatic dengan video itu dan mungkin menjejaskan pertumbuhan mereka. Tak dinafikan ada kanak2dapat menerima dengan baik jugak videa sebegitu..ini mungkin kerana persekitarannya yang menyebabkan merekafaham dan mampu menerimanya. Persekitaran memang memainkan peranan penting.

Sewajarnya video seumpama itudisiarkan dan ditunjukkan kepada yang lebih matang dan boleh menerima. Remaja muda mudi kita sekarang nidah jadik tahap 'wajib' melihat video tu...bukan membuat fatwa baru tapi MUNGKIN ianya dapat menggambarkankepada mereka akan ape erti kehidupan dan kematian dalam Islam dan mereka akan kaitkan dengan kehidupan merekasekarang. InsyaALLAH mungkin ianya adalah satu asbab kearah keinsafan yang hakiki. Pesanan untuk diri sendiri jua.Huhu.

Teringat plak isu Fatwa YOGA diharamkan dan kemudian ditarik balik. dan semalam @ kelmarin aku ada menerima emel yangberkaitan isu ini..aku dah delete tapi masih igt2 lupa isinya yang mana kandungan itu memaparkan ape fatwa yangbakal muncul di hari muka. Sinis dan pedas. Pada pandangan aku, dr ape yang aku baca aku faham yang penulis tumenyindir sinis org2 tertentu yang menghindari dari memikirkan perkara yang besar dan lebih membesarkan perkara2 yang remeh.

Yoga itu haram kerana mengandungi unsur2 Hindu, tapi kenapa tak haramkan arak yang sememangnyaharam. rasuah? riba?.. hmm..kalau yoga haram sbb unsur Hindu mcmmna majlis khwin espescially sanding yangdiambil dari budaya hindu? Haramkah? Sekarang ni musim orang kawin..kalu kluar isu ni ramai kedai jual alat sanding tutup..haha. Pengharaman Yoga ditarik balik aku dgr2.. xbaca details lagi..

Ntahla..aku just mencernakan ape yang aku terima pada pengetahuan aku yang memang sikit ni..Kalau ada silap fakta atau kata..maaf dipinta. Dunia sekarang dah sememangnya makin tak stabil, dr segi fizikalnya mahupun orangnya.orang kata dunia akhir zaman..tapi masih ramai lagik mengendahkan kata2 tu, termasuk aku yang kdg2 terlupa akantanggungjawabku.Huhu. Salam!

promoting TERENGGANU!

4 pixel(s)

Salam,

Before this i've post an entry on Terengganu, and this time again..once more i'm promoting my homeland. My beautiful and fascinating TERENGGANU!

Terengganu also known by its Darul Iman (Abode of Faith) is a state located on the west coast of Peninsular Malaysia. The capital of Terengganu is for surelah Kuala Terengganu a.k.a KT a.k.a KayTee. The major tourist attractions in Terengganu are its amazing, fascinating, beautiful beaches which attract thousands of visitors, both local and foreign every year. Not to forget the culture, the foods, the buildings and the peoples that makes Terengganu shines.

The beaches in Terengganu..marvellous! Muah2!! hee..Terengganu has the longest panoramic beach in Malaysia. 244 km of sandy coastlines overlooking the South China Sea, traditional Malay villages, and beautiful sunrises coming from below the horizon. You would definitely be awed by its beauty. Plus the islands are known for its white sandy beaches and crystal clear waters.Among the most famous and well known Islands in Terengganu are Redang Island and Perhentian Island.

Redang Island...Emerald Island of Malaysia

Perhentian Island...A marine paradise

Besides the beaches, Terengganu is also home to the highest waterfall in Malaysia. The Chemerung Waterfall is a 305m high beautiful and magnificent waterfall.

Cemerung Waterfall...highest in Malaysia

There's another place that shouldn't be missed in Terengganu and that is Tasik Kenyir (Kenyir Lake),the largest man-made lake in Southeast Asia. It is also Malaysia's largest hydroelectric dam.
Kenyir Lake...man-made marvels!

You know that Terengganu is the home to the world's largest "Chengal" tree. It is estimated to be around 1,300 years old with a diameter of 16.75 meters and a height of 65 meters.

Terengganu's Chengal tree...Biggest of all.

The Floating Mosque at Kuala Ibai and Crystal Mosque at Pulau Wan Man in KT adding up the attraction places in Terengganu. This two landmark strengthen the Darul Iman (Abode of Faith) terms in Terengganu.

Floating Mosque...Tengku Tengah Zaharah Mosque

Crystal Mosque...eye-catching!

Losong's Terengganu Heritage Museum is one of a kind. Stored and exhibits various of Terengganu's heritage and culture story during the past. Get to know Terengganu via this place. Worth it!!

Losong's Museum...the story begins..

The Batik culture in Terengganu has grown and increasingly developed within so many years. Terengganu is one of the most influenced Batik centre across the Malay archipelago and across the globe..perhaps. Noor Arfa Batik, Terengganu born Batik company is one the most successfull batik-related organization that makes Terengganu Batik's known all over the globe.

Batik...Terengganu's art of culture!

Arfa...Batik!

Foods are essential everywhere in every corner of the world. Every place have their own local food that fascinate or attract other to come and have a bite. Terengganu's included. The famous food or delicacy in Terengganu is Keropok Lekor, Nasi Dagang and also Laksa Terengganu. These three are most popular and common food in Terengganu and it's TASTY! A bite is not enough!

Keropok Lekor...deliciously delicious.

Nasi Dagang...fantaboluos taste of culture!

Laksa Terengganu...irresistable taste!!

Let me summarize. There are so many other Terengganu travel spots and tourist attractions here worth exploring. Dot. Visit Terengganu 2008. Tahun Melawat Terengganu 2008.


p/s : Senyum sokmo! Smile always!

week end end..

5 pixel(s)

Salam,

Howdy folks...apekehe ujung2 minggu ni. sok da start kije balik,isnin. Huhu. Maleh bebeno den nk start keje ni pas cuti2 malaysia..huhu. Ape yg aku buat ujung2 mggu ni? mcm2 aku buat.. dari tdo smpai la bangun g jln2 carik mkn,g karnival,tgk wyg,men boling,soping2,tgk awan,kena ujan, tdo balik.hee.

Hari sabtu aku g Mega Karnival Pekerjaan Peringkat Kebangsaan kat PWTC ngn sapa lagik kalu bukn si dia. Hee. Pegi sj2 try test cari kije baru walau da de kije..nk bg persaingan sikit. Persaingan yang sihat dan menguntungkan.. simbiosis kata orang.. bukan parasitisme. Hee. Ltk selai dua resume ngn nama pastu blah r kan. xleh lama2 kat KL. Bebeno mls no aku nk g KL.. bukn pe.. ngn trafik dia yang haru biru kuning biru, smokes all around, padat sendat melekat.. huhu. Kalu xde hal penting, xdenya aku nk naik ke KL. hee.

Abis roundap KL, g lyn 'Quarantine' plak kat Alam Anda. Aku expect citer tu seram siram thp sirap sbb Nuar rekemen kat aku kata citer paling seram 2008 nih. Dia citer ngn dia2 ngn Izi kecut tgk citer tu.. alih2 aku tgk tak best ne pun... part terkejut byk tapi yg aku terkejut 1 part je..part mamat bomba tu jtuh dr tgkt atas..pstu bese jer.. dah expect dah.. citer seram holiwud ni bukn seram sgt pun..sadis jer byk. kerat sna, kerat sini, darah sna, darah sni, isi perut sna, isi perut sini..as suspected as b4..plus style camera handling dia mcm Cloverfield, sapa2 yang tgk@tau citer tu tau r cmne...kalu aku kalu citer seram ni mcm citer Juon, The Ring.. mmg seriau miau2 la.. hehe. Overall Quarantine aku bg 3bintang jep..xseperti yng ku sangkakan daripada pnceritaan..sori r Nuar..aku xspndapat ngn ko..hehe!! BAGI PENDAPAT AKU R. pasni tgu Twilight ngn Bolt plak. Ngep3!!

Ahad..pagi aku duk umah men masak2..kali ni aku masak Mi.. Mi goreng, mi rebus.. hee. Dua2 best..aku tak pnh msk mi kecuali mi megi tu..tapi try gak..buat mcm msk megi r.. hik2. jadik woo.. hepi sbb dpt masak ngn berjaya..hee!!

Mee goreng..pds sdp

Mee rebus..pds pns sdp.

p/s : p/s tu ape ek? hee. Pasnih nk masak lagik..singgang sotong!!pikir j dh kecur!!ngep3!!

vinci O caprio?

0 pixel(s)

Salam,

Win, Lose or Draw? WIN 4 surelah kan. Today my company bt event Fun@Work which is nk bg fun2 kat staff yang da tnsen ngn keje,sblum ni Halloween..skang event y cm win lose or draw..and i'm one of the participant that partcipate...win lose o draw and we win and enjoying so the moments. So many gelagat2 tak hingat. mcm2 ada..yg ok, yang xok,yang haha,yang huhu..haha hihi huhu..hik2..

Aku kena kena bhgian pusingan Bonus..dpt 'Micheal Douglas'..ah sudah cmne nk act bg dorg teka 'Micheal Douglas' nih. Berkerut jggut nk acting..last2 aku buat gaya Jacko utk 1st word and 2nd word xsmpt nk act lebih..da terjawab..pandai la korang group A.keh2. Kitorng menang! Lain2 yang kitorg manage to jawab..KungFu Panda (Muni wachaaaa yang act..haha!!), high school musical (si nisha yang drawing..hee), dan lupa plak ape yg si Yo draw.. sori Yo!!

Tak hingat tmbh ngn glagat group lain yg cm tak hingat smua mnjawb,mlakon dn mlukis. Antara yg aku hingat, si Syida ngn tinju Mohammad Ali dia, Nua ngn org pmpuan lidi dia..haha..Nua2.. biru r ko..si Vicki ngn act Mat Pit..hik2..dll lain...tak lupa Rajesh, Suje ngn KVS yang trut serta.haha!!

Overall it's all just for fun..no win or lose..all win win..all got the prize..haha!! We all go in n out of that room happily and with smile. Mission accomplished!

p/s : tgh mkn fries!!

[JFF] : Color of my life..

0 pixel(s)

Salam,

Malam ni malam jumaat, esok hari jumaat. Lusa plak Sabtu. Semalam dah Rabu. Hari ni Khamis. Huhu. Nanti Ahad, Isnin, Selasa dan Rabu kembali. Hari2 yang dilalui mcm tu la. Bosan, tak mengantuk lagik..aku tertest benda alah ni..sal color. Cambest jer..hee..korang test try cuba tgk.

The Ultimate Color Test

When you are at peace, you are:
Deeply stable

When you are moved to act, you are:
Confident and optimistic


When you are inspired, you are:
Spiritual and humble

When your life is perfectly balanced, you are:
Totally in the moment

Your life's purposeiis:
To change the world



p/s: Tepuk dada, tnya selera
FYI..baru tau .NET ada logo baru...ni dia

sakit itu pembasuh dosa...

0 pixel(s)

Salam,

Hari ni aku off...kena sakit HnSA..huhu. Harap2 tak lama..aku ingin kembali segar...bdn yg xsihat memalaskan dan menghalang rutin harian aku...tapi aku tetap positif...penyakit yang hadir tu satu asbab tuk membasuh dosa2 aku yang byk ni..redha and bersabar...nk kontiniu rehat. Hope sok2 aku ok, kalu tak off lagik. Huhu.

p/s : Thanks!

fearsome post...

0 pixel(s)

I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over and through me.
And when it has gone,
I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone, there will be nothing.
Only I will remain.
No Fear!

Empty...

3 pixel(s)

.[ Empty Soul
Gottcha!!ahcttoG
HahahahahahahahahahahahhahahahahaH
I'm just bored!!!derob tsuj m'I
luoS ytpmE ].

Zahada oh Zahada...

0 pixel(s)

Salam..


Addicted. Semalam ke last week aku dpt URL nih http://www.mcgov.co.uk/zahada.html . Satu riddles yang membuatkan aku addicted..spt riddles2 lain yang penah aku buat sblum ni, lupa da pe tapi ada la 2 3 4 5 riddles, tpi yang ni kira cm hard..core sikit la kot. Knp? ntah..sbb pyh sikit r..n soklan dia mmg unexpected dan perlukan aku pk out-of-the-box, lateral and collateral thinking.hee, clockwise thinking, thinking as a whole, pk out-of-the-closet,be simple, be cautious,be creative,be alternative,be crazy..n mcm2 lagik..baru leh nk solve.

Bak kata asha lam post dia sal Zahada ni,"bengkak otak"..haha. Nk kontiniu. C ya. Salam.

p/s : credit kat Miss Angeline Lee.
p/s lagik : 2 3 hri ni aku mls je nk post entry!huhu
lagik2 p/s : Nk wish SLMT PENGANTIN BARU kt my fwen, Nik Azita ngn psgn dia
Khairul Anuar, dorg kawin smlm..sori nik xpat hadir. Wish je-Moga Berkekalan!!

a moment of thought...

0 pixel(s)

gimme a moment..to have a thought...
just a moment..let me thought thru it all..
in a moment..in that moment..on that moment.

that moment, i thought of that moments,
the moment that should be a moment of those moments.
Moments of thought.

Gimme just a moment..to have a thought..
Lend just a thought thru the moments..
Thru that moment's thought we'll have the moments,
Moments of thought.

p/s: aku pun xtau aku buang tebiat sal pe ni? korang have a thought at this moment la.he. Chiowz!!

ajaxifying your life...

2 pixel(s)

Lately, currently my work involves playing around with ajax and I happened to met a term called ajaxifying. Cool term huh! i'm ajaxifying the ASP.NET pages and/or system with AJAX component. The process called ajaxifying.

Ajaxify means enhance or upgrade or make it better; In terms of my work, i had to implement these AJAX thing to make my page and/or system better in many ways, for client side mostly, such as UI, UX, background process, client-server connection, system's performance, and on and on. These approach sure makes my system cooler and better than before.

In life...we also must ajaxify our life..daily life..overall..every angle..so when can get better result afterwards,as same as my system. Am i wrong or am i right? I am damn right! Life enhancement NEEDED in our life. LIFE AJAXIFYING!!

How to ajaxify our life? Lu pikirlah sendiri..aku ngantuk suda!! hee...c ya!!

p/s : Go AJAX! This post is a tribute to Ms. Shilpa..she'll be flying to home this Sat. (berkait ke ajax ngn dia? hmm...pape je la) - [16Rulezz - Ajaxify Your Life!]

the untold story...

0 pixel(s)

Today (yesterday) is today. Yesterday is the day before today and tomorrow is the day after today. Endless journey!!

Sony Colorssss....

for U

wishes all over

the victim...

a group of notty..

guys...

before...

after...

p/s : I'm sleepy...so full!!chiowz!!

cloudy post...

0 pixel(s)

Salam,

Tengah aku duk godek2 organize gegambo aku, terjumpa satu folder gmbr awan gemawan yang cnatik yang aku amik ondaway balik ke KL raya hari tu. Nk kongsi. Lagipun mlm ni aku malas jer nak ngarang. Plus ada kije buat. Enjoy these beautiful view of the sky above below.


p/s : ALLAH itu MAHA BERKUASA!

adakalanya...

2 pixel(s)

Adakalanya kita marah apabila ada yang mengeji namun apabila masa berlalu pergi, baru kita sedar yang kejian itu bukan untuk menyakiti tetapi tanda mengasihi.

Adakalanya kita kita benci bila ada yang bercakap tanpa henti namun apabila bersendiri, barulah kita sepi tanpa suara yang menemani.

Adakalanya kita rasa meluangkan masa bersama teman merugikan diri namun apabila kesibukan melanda diri, barulah kita menyedari betapa ruginya tanpa teman disisi.

Adakalanya kita hanya menginginkan yang terbaik untuk diri namun apabila sudah memiliki, kita terlupa memberikan yang terbaik sebagai tanda menghargai.

Adakalanya kita terlalu sibuk hingga terlupa keluarga disisi namun apabila mereka telah 'pergi', barulah terasa sepi tanpa mereka lagi disisi.

Adakalanya kita menyampah jika kesempurnaan perlu untuk dikecapi namun apabila sudah di puncak tertinggi, barulah kita sedar bahawa mengejar kesempurnaan itulah yang membina diri.

Adakalanya kita terlalu cepat berpuas hati namun apabila melihat ada yang lebih tinggi, barulah kita sedar masih banyak yang perlu dipelajari.

Adakalanya kita terleka kewajiban pada yang 'Tertinggi' namun apabila sakarat semakin menghampiri, barulah kita sedar yang 'Tertinggi' tidak pernah terleka 'menjemput' diri.

Adakalanya kita marah jika hati tidak difahami namun apabila ada yang memahami, kita terlupa diri ini masih lagi tidak memahami insan disisi.

Adakalanya hanya kemenangan yang dicari sehingga perkara lain tidak perlu dihayati namun apabila hanya kemenangan yang dikecapi, barulah kita sedar persahabatan lebih bererti.

@ FOSSmy 08

2 pixel(s)

Salam,

My attended Malaysia's Free and Open Source Society 08 (FOSSmy 08) event. Lots of stuff happened there..lots of talks held with awesome speakers from all background. Even Microsoft guys also there talking about Silverlight and the future of OSS in Microsoft,how they can contribute.

focusing..comprehending.

we're taking over

Talks on OSS tools such as Drupal, MySQL, Asterisk, PhpMyAdmin and Ruby also held by the organizer presented by an awesome presenter. I'm gaining knowledge here. For sure.

it's ON..

wireless geeks! it's ON.

Also have talks on how OSS helping disabled in terms of technology coping. Presented by the disabled himself which is very convincing. Also some talks on copyright,free stuff by USM Doping Center. Talks from IBM's person.

Cute penguin of the day...with OLPC

OSSs' shirt

Toru Maseaka came all the way from Japan tp present his Mixi.jp, a social networking site developed using LAMP technology. From 1 rented server to 3000 dedicated server's around the world. The session was highly participated by the delegates by asking questions and giving thoughts. Toru himself gave a splendid presentation, brief but very effective. Database sharding.

FOSSmy..

free stickers..hard to get freely.

I've learn new things and term espescially during Lightning Talks which is held to give oppurtunity to the delegates to presents anything related to OSS whether it's a tips, new tools, new web, new game etc. I've gain new thing and terms and tips such as portableapps.com, myparttime.com, honeynet security, GOD, debian hacking tips, convert TV decoder into firewall (awesome idea by mr. Arafat.. sellable. he), Blender, Sabayon on GNOME by Pia Waugh, virtualization, etc. Really informative.

thx to APIIT for hosting..

ubuntu..tak buntu lagi

Really cool presentation by Silverlight guys from Ms. Deep Zoom module really blow us away. Closing keynote by Pia Waugh ended the day.

suse bag + stickers = FREE

need more?click here