Last but not least...2008

0 pixel(s)

Salam,

Ini mungkin entry terakhir untuk tahun 2008. 2009 pula bakal mengambil alih masa yang berjalan. Imbas kembali dunia blog nalzarinar ni. Bermula 12 May 2008, merupakan Hari Ibu, lahirlah nalzarinar.blogspot.com (Nalz). Percubaan aku dua tiga kali menjadi blogger sebelum ini berjaya dijayakan dengan kelahiran Nalz ni. Bermula dari hari tu, entry yang pelbagai macam motif, isu, luahan, pengetahuan di sampaikan. Hari ni Nalz telah keudara plus minus 7 bulan dah. Dan Nalz bakal memasuki tahun kedua.. tahun 2009.

Selamat Tahun Baru 2009 dari Nalz untuk semua pembaca (kalau ada la..). InsyaALLAH azam untuk Nalz adalah nak entry lagi banyak dan lagi berkualiti dan berinformasi. Begitu juga dengan blog adik2 Nalz, si Rojacked dengan si ELTP16. Mungkin juga akan ada adik2 baru. Aku sedang memikirkan. Banyak pengetahuan nak dikongsi. InsyaALLAH. Majulah semua kebaikan untuk ape jua kebajikan. Hee. Selamat Tinggal 2008. Selamat datang 2009. Semoga tahun 2009 adalah lebih baik dan lebih gemilang.

I'm working on something to give my dear readers. Working on it. As an appreciation. Wait and see. I'm working on it. To be continue.. in 2009. Jumpa lagi. Have a great year ahead!

Sign of,
Lanz™

10 filem 2008

2 pixel(s)

Salam,

2008 bakal menutup tirainya tak lama lagi, hanya beberapa jam lagi sebelum memberi laluan kepada 2009. Terpanggil aku untuk mengimbas kembali filem tahun 2008 yang memberi kesan samada baik atau tak baik. Setelah dikorek, digembar-gembur, diteliti, aku kembali dengan senarai ini.

/* senarai adalah bukan secara ranking */

10 Filem Terbaik 2008

1) Dark Knight
Boleh aku tabalkan filem No.1 pilihan aku bagi tahun 2008 ni. Penuh aksi maksi yang bagus amat ya pak. Harap lepas ini kualiti cerita batman mahupun cerita hero yang lain menyamai kualiti Dark Night ni.

2) Pirates of the Caribbean: At World's End
Ternyata fenomena Jack Sparrow memang menjadik. Filem trilogy lakonan dia ini menambahkan saham dia,kerana cerita yang mantap siot.

3) Hellboy
Satu lagik hero kegemaran aku tahun 2008 ni. Kenapa aku pilih si budak neraka ni? Sebab dia nyanyi lagu 'Can't Smile Without You'...haha. FYI, filem dia mantap.

4) Wall E
Animasi kesukaan teratas aku tahun 2008. Tak banyak cakap, senang faham, comel alahaiiii.

5) Kung Fu Panda
Kehadiran Jack Black menarik aku untuk menonton cerita animasi kung fu ni. Dan ianya berbaloi coz i really like the movie. Yesterday was history, tomorrow is still a mystery, today is a gift!' merupakan antara movie quote of the year.

6) Iron Man
Hero yang ku tunggu-tunggu tahun 2008 ini memang tak mengecewakan aku. Penantian berbaloi. Tak sabar nak menunggu sequel dia..bila plak? Stark Industries...

7) Wanted
Kenapa aku pilih Wanted? Sebab pertama, curve bullet shot. Kedua, Angelina Jolie. Ketiga, Samuel L. Jackson.

8) Ip Man
Antara filem terakhir aku tonton di pawagam untuk tahun 2008. Ternyata tak menghampakan.Bagi aku, kungfu movie of the year, real action of a grand master of a master of martial arts. Satu-satunya hong kong movie yang menarik minat aku.

9) Twilight
Antara movie yang best terbaik dari ladang tahun 2008. Cerita pasai vampire jambu bercinta ngn human being. Aku suka akan jalan cerita dia. Tak sabar nak tunggu New Moon plak tahun depan. Vamps rocks.

10) Slumdog Millionaire
Di review sebagai #1 movie of the year oleh banyak pihak berkanun mahupun tak berkenaan.
What more can I say.. nanti aku review.


10 Filem Tertakbest 2008

1) Love Guru
Mike Myers tak menjadik tahun ni. Trademark dia dlm citer ni tak lawak. Plastik. Out of serbis. Guru Pitka disqualified big time.

2) Mamma Mia
Buang karan. Aku tak tengok kat wayang, tapi kat PC aku. Tengok 20minit aku stop. Tak bukak2 da pastu. Why? aku tak suka versi2 HSM ni.

3) Meet Dave
Lawak. Tapi lawak bodoh memperbodoh. Gelak tapi tak ikhlas. Huhu.

4) Fools Gold
Lembab. Perlahan. Tak berkembang. Pelakon tak best. Jalan cerita ntah hapa ntah. Paling out.

5) Disaster Movie
Nama pun dah disaster. Citer ni memang disaster. Aku rasa orang yang produce citer ni pun dah bajek antara worst filem. Takde movie prank cmni yang leh beat Scary Movie. Huhu.

6) 27 Dresses
Aku pun tak tahu kenapa aku tak suka citer ni. Tak penah tengok, tak nak tengok. Donno, don care.

7) Meet The Spartans
Spoof movie tuk 300. Memang patut pun ada dalam list ni. No komen.

8) X-Files
Alahai X-Files. Aku cuba tak nak letak, tapi kena letak gak. Pada sapa kipas-susah-mati-hidup-semula siri X-Files akan memahami. Huhu.

9) Max Payne
Ni satu lagi alahai mak jah. Mengantuk giler babeng aku tengok citer ni. Games dia punya la best. Movie.. hamsap tul. Out.

10) 88 Minutes
Berat kepala aku tengok citer ni. Nasib baik aku tengok kat PC, bleh tido atas katil sambil tengok. Hee.

/* senarai adalah bukan secara ranking */

Histeria - Hmm...

6 pixel(s)

Salam,

Mengulas filem Histeria yang baru aku tengok tadi dengan my precious. Filem ni dah ada kat pawagam baru-baru ni, dan baru tadi aku berpeluang tengok. FYI, filem ni dah lama siap, lagi awal dari Congkak tapi baru jer release atas sebab yang aku tak ingat..apa-apa je lah. Teringat plak akan kejadian histeria yang berlaku baru-baru ni yang kecoh satu Malaya membabitkan budak sekolah menengah berasrama di Pahang, Selangor dan Perak kalau tak silap. Kenapa dan bagaimana ia berlaku aku pun tak tahu kenapa. Mungkin filem Histeria ni ada jawapannya, kesinambungan. Adakah? Aku nak mengulas mengikut akal fikirku.

Histeria (2008)

Introduksi.

Merupakan filem arahan James Lee. Dilakonkan oleh Linda Jasmay, Scha, Norliana Shamsudin, M. Rajoli, Kazar, Adlin Aman Ramli, Vanida Imran dll yang aku tak dapat recall nama dorang. Filem ni release pada 18 Dec. yang lalu. Tadi baru aku tertonton. He. Genre mestilah seram sejuk ngeri meri.

Sinopsis sikit.

Filem ini mengembalikan kenangan zaman persekolahan sekolah menengah di asrama tak kira asrama penuh atau tak penuh. Janji asrama. Kata orang setiap asrama/sekolah ada kisah masing-masing. Ini salah satu kisah, SMKTTT kalau tak silap nama sekolah dalam ini cerita. Kisah tentang 6 sekawan yang didenda oleh pihak sekolah sebab buat main-main pasal rasuk histeria ni. Diorang didenda membersihkan dorm lama selama tiga hari semasa cuti sekolah. Suspensi bermula bila aku lupa nama minah ni yang ikut Kazar, si tukang kebun a.k.a Degawan dalam Susuk menanam suatu benda alah kat belakang asrama. Dari situ bermula adegan-adegan seram seriau sejuk ngeri robek berdarah sembur ala spray.. ye ke? haha.. korang kena tengok sendiri la plak.

Ulasang

Tak banyak sangat aku nak katakan pasal filem ini sebab boleh dikatakan kesemua plot-plot dia adalah hidangan common untuk spesis camtu. Dah biasa tengok. FYI, aku baru jer layan 'Shroom' last week kat PC aku ni...ketinggalan kan aku..dan aku dapati motif penceritaan adalah sama, cuma lokasi dan plot jer lain.. ke perasaan aku je? Kisah tentang budak asrama yang kena histeria adalah biasa, aku dah dengar semua ni dari zaman sekolah lagi, malah kat sekolah aku pun tak ketinggalan, turut mengambil bahagian. He. Apa yang beza aku tengok, lihat dan perhati, histeria kat sekolah ni kejam sampai membunuh, cekik-cekik, darah memancut keluar. Huhu. Ape yang aku terfikir, bukan pelik, bukan ke hantu tu makan telur ayam jer. Orang pun dia makan ke? ke dia tak makan, cekik je? Perasaan aku je kot.

Lakonan Liyana Jasmay yang baru setahun jagung dalam alam filem ni memang agak bagus. Lakonannya menjadik. Memegang watak sebagai orang-kena-buli memang padan dengan wajah dia. Bendul jer. Lakonan Scha ngn Norliana juga menyerlah berbanding yang lain. Watak lakonan Adi Putra, Adlin, Vanidah tak banyak menolong. Betul ke? Kot. He. Watak Kazar sebagai tukang kebun aku respek mcm dalam Susuk, sesuai betul dengan dia. Degawan rules. He. Satu lagik, ada ke orang bersih sekolah time cuti sekolah pakai baju seragam sekolah? Bukan ke sepatutnya pakai pakaian sukan lebih sesuai? Adakah? Hmm.. Cikgu pun takde backup dah tau sekolah tu 'keras' cam batu. Haha. Sekolah mana la tu.

Apa yang aku suka?
- Degawan.
- Busut. cam real jer. Nice prop.
- ayat mantera dia...jin kuning, jin putih..telur ayam.
- Seat wayang aku best. Selesa. Ada kena ngena ke?he

Apa yang aku tak suka?
- Subaru tak seperti Subaru, suburuk. Huhu.
- Filem move slow jer. Huarghh!!
- Watak Riz ngn Lentok kalau takde pun takpe.
- Tak ada adegan yang betul2 mencabar jantung aku. huhu.
- Hantu mcm alien.

Simpul mati?
Aku huarghhh gak 2 3 kali gak(maybe kenyang makan Nasi Chicken Chop kot). Aku bagi setengah bintang. Percubaan yang bagus la buat James Lee. Teruskan usaha, cuba lagik. Ada orang review mengatakan ' filem yang bertema histeria ini mungkin akan membuat anda turut histeria kerana kualitinya.'. Lu pikir la sendiri. Assalamualaikum. Ape kata lu orang?

Info lagi?
Official. Trailer. About. Review.

Huarghhh...

0 pixel(s)

Huarghhh.. mulutku terbuka luas.. kututup dengan tangan tanda sopan. Kepalaku berat memandang sekeliling. Hanya segelintir makhluk-makhluk bernama manusia menyelingkar di beberapa genap ruang. Sayup-sayup kedengaran beberapa suara yang berbual. Arghh.. bosan, kepala berambut pendekku ini mula merasakan denyutan-denyutan yang tak ingin dirasakan. Aura-aura kebosanan menyelubungi ditambah dengan aura dingin aircond yang juga tempias sejuk dari luar yang hujan. Kepalaku makin sarat, berat dan melarat. Mata yang sedia ada layu kuyu ini makin melayu menguyu. Ikutkan hati mahu sahaja aku melangkah keluar menderap langkah dari ruang lingkup bilik ini. Aura tilamnya amat mengerikan. Alergik aku. Huarghhh!!

Dalam perjalanan ke sini tadi kulihat jalan yang kosong, ku sangka ku raja jalan ini. Huhu. Dalam perjalanan tadi jua ku lihat sebuah City terbengkalai di perjalanan meninggalkan bumper hadapan di belakang keretanya. Arghh.. accident. Kerap sangat kejadian tu terjadi di kawasan tu. Malahan aku jua adalah salah satu mangsanya. Jalanan turap yang basah menambah risiko. Berani mengambil risiko memandu laju di kawasan yang berbahaya, inilah akibatnya. Insafkah? Mungkin sekejap cuma. Tabiat yang tebiat. Huarghh. Mataku makin layu. Siot!

Makanan yang dicernakan menambah aura sleepiness dalam kepalaku. Makan banyak tadi? Atau sememangnya waktu sebegini azali rasa mengantuk? Huarghhh!! Mata masih menahan, kepala makin tak keruan. Haruan betul. Huarghh. Makin masa bertambah, makin kurang bilangan makhluk. Yang asalnya malas nak membilang menjadi boleh bilang walaupun malas nak membilang. Aku jer yang masih terpacak di sini, apa yang aku buat? Ku buka apa jua yang ada dalam mesin pintar ini, cadangnya nak menambah, tapi hanyalah bahan litupan, kepalaku mendesak ditidurkan, mungkin secalit pun jadik. Huarghh!! Bosan, tambahan hujan di luar. Aku hampir tewas. Aku mahu pulang. Kebosanan membakarku, kemengantukkan menghalangku. Tunggulah. Kewajipan dulu. Assalamulaikum.

Kenangan. Realiti. Harapan.

0 pixel(s)

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, bersyukur ku ke hardatNya, dengan limpahan rahmat yang tak kunjung hilang, dapat aku, dapat kita bertemu lagi dengan satu lagi tahun Islam 1430H. 2008 dah nak menghabiskan jejak langkahnya, memberi ruang kepada 2009 menggantikan sisa-sisa yang masih tinggal, begitu juga 1429H, dah nak menutupkan tirainya. Cepat kan masa 2008 berlalu, aku rasa mcm baru semalam jer aku sambut 2007, macam baru semalam jer sambut besday ke-24 aku, macam baru lagi...huhu. Masa kan kalau kita tak kejar takkan tunggu kita.. Ni lah akibat, aku rasa macam banyak sangat benda yang aku nak buat tahun 2008 masih lagi tak kesampaian, masih lagi dalam perancangan, masih lagi tak dirancang. Arghh, ada 2 3 hari lagi ke 2009, sempatkah? Tak sempat. Alamatnya, aku terpaksa la membawa baki ke hadapan, ke tahun depan, ke tahun 2009, 1430H. Huhu.

1429H, 2008 pelbagai macam perkara, peristiwa, berlaku. Terhadap aku sendiri, temanku, kawan2ku, familiku, jiran2ku, kompeniku, negaraku, mahupun mana2 la. Kadang2 bawa efek pada aku secara langsung, kadang2 efek tu datang secara siaran tertunda. Positif mahupun negatif, plus minus, baik buruk, gembira sedih, haru sebak, tawa tangis, tulis taip, celik pejam, tahu tak tahu, mahu tak mahu, pro kontra, cerah gelap, murah mahal, panjang pendek, benar tipu, input output. Pelbagai macam benda berlaku tiap masa ketika hari minggu bulan dalam tahun 2008, 1429H ni. Semua ni mengajar aku jua orang lain yang berkaitan, pengalaman tu mendewasakan, mematangkan langkah laku seseorang. Membuat seseorang tu tau ape yang perlu, ape yang tak perlu, ape yang patut, ape yang tak patut, apa itu dosa, apa itu pahala, apa itu kebenaran, apa itu pembohongan, segala macam jenis spesis. Aku, dia, kau, kami, mereka.

Harapan, aku nak menjadik lebih baik. Matlamat, aku nak menjadi lagi baik. Usaha, aku nak usaha ke arah kebaikan dan lebih baik. Impian, aku nak capai impian aku dengan baik. Output, aku nak output yang lebih baik walau input aku tak semestinya baik. InsyaALLAH, 2009 1430H lebih baik dari sebelumnya. Ku cuba sedaya usaha. Pertolongan dari aura-aura sekeliling amatlah membantu. Amin ya rabbal alamin. DariMU ke datang, kepadaMU ku kembali.

Orang kata, semalam adalah sejarah, tak kira hitam, putih, mahupun kelabu berasap. Sejarah tak boleh ubah, kena amik iktibar, amik pengajaran, buat teladan, jadikan pedoman, sebagai panduan masa sekarang jua masa depan. Orang kata, hari ni ada realiti, kita sedang hadapi. Saat yang dilalui kita depani, tak kira sedih tak kira hepi, semua ni hakiki, bukan fantasi, kita kena tempuhi berpandukan sejarah tadi, untuk jadikan masa depan yang lebih bererti. Orang kata, future tu fantasi, imaginasi yang belum pasti. Masa depan yang bakal dihadapi harus dirancang dari masa kini, masa realiti, kena juga merujuk kembali masa yang telah pergi, ambil apa yang berisi jadikan bekal nanti. Sampai masanya nanti, yang dirancang jadi? Syukur pada Ilahi.. yang dirancang tak jadi? pasrah pada Ilahi, bakal ada hikmah yang menanti. Peringatan buatku, buatmu jua. Alhamdulillah. Moga lepas ni lebih baik. Usaha, Doa, Tawakkal. Salam 1430H. Salam 2009. Assalamualaikum.

p/s : bertemankan air kopicoklat...alhamdulillah!

Ip Man - Wachhhaaayalaaaa

3 pixel(s)

Salam,

Kali ni aku nak review filem yang tengah panas hot kat pawagam lagik, dari Hong Kong, Ip Man.. bukan IP Man... aku g tengok 2 hari lepas dgn my precious dan baru entry ni dapat aku review. Mula-mula aku lihat poster dan tajuk 'Ip Man' (tak tengok trailer lagi) ni aku ingatkan filem futuristik sci-fi yang orang kembali ke zaman lepas guna internet..why? sebab IP tu aku ingat Internet Protocol, so IP Man.. and ingat jalan citer dia maybe ada mamat ni genius komputer internet dan dapat kembali ke zaman lepas.. cmtu la, tapi lepas aku tengok trailer dia baru tau.. Ip Man tu adalah Ip Man, citer kungfu, bukan citer geek jadik hero. Alkisahnya. Aku nak review pulak.

IP Man (2008)

Introduksi.

Ip Man merupakan filem garapan Wilson Yip mengisahkan tentang Wing Chun kung-fu's master Ip Man @ Yip Man pada zaman WWII. Ip Man adalah sifu kepada Bruce Lee. Filem yang dijayakan oleh Donnie Yen sebagai Ip Man, dibantu oleh Simon Yam, Ka Tung Lam, Malikka Sherawat, Hiroyuki Ikeuchi dll. Sedikit sinopsis. Al-kisah Ip Man adalah grand master kung fu kat Fou Shan, sebuah daerah kat China masa tu dan ramai yang menyanjung dia sebab terer kungfu, tak terkalah la katakan. WWII berlaku dan dia menjalani hidup melarat, kais pagi makan pagi, kais petang makan malam, tapi kung fu dia tak lekang dek panas, tak lapuk dek lumut hujan. Jepun invaded China, dan orang jepun duk carik orang pandai kungfu sbb nk lawan kungfu sapa kuat. Dari situlah citer ni berkembang. best siot!

Ulasang

A standing ovation for Ip Man! Yeah! Aku puas hati and rasa berbaloi tengok filem ni walau dalam kesengkekkan. Worth my money la. Aku syor sapa yang suka citer kungfu gi tengok. Most anticipating kungfu film of the year. I gere-damn-tee it. Aksi kungfu lakonan Donnie Yen ni tak mcm kungfu lakonan Jackie Chan ngn Jet Li yang banyak terbang2 lompat2. Ianya cool dan memaparkan stylo mylo sebenar kungfu Wing Chun - laju, tepat, powerful siot. Tambah dengan watak Donnie yang cool, muka tak cam hero tapi giler babas punya kung fu. Nicee. Kalau korang penah tengok Fearless lakonan Jet Li, maybe korang kan perasan yang set lakonan tu ada la nak sama dengan set dalam Fearless tu. Ke perasaan aku je? hm. Funny moments pun ada selit dalam perjalanan citer ni. Good. Takde la serious sangat. Tapi paling best scene lawan dia r. Ku tertunggu-tunggu.

Ape yang aku suka?

- jalan cerita dan watak berkembang ngn baik..
- Gattling fist a.k.a lightning hand.. macam M16..fuyyooo
- Masa Ip Man lawan 10 orang tu.. perghh
- Donnie yang cool
- fighting scene dia r... can't wait
- ada funny scene yang funny...he
- starting mantap.. finishing bagus..

donnie's stance.
Ape yang aku tak suka?

- aksi lawan yang last tu patut lagik panjang.
- citer ni patut lagi panjang... maybe smpai 2 jam paling cikai..

Simpul Mati?

Aku tak tewas. Tengok dua tiga kali pun tak pe. Wajib download, eh beli DVD. Haha. Filem yang hebat, jalan cerita mantap, original gitu. Koreografi dia aku tabik spring, aksi maksi dia aku tabik jetak, suprisingly amazingly the best. Over review ke ni? haha. Aku bagi 6 bintang dari 5 bintang yang ada. Ada sapa2 nak tambah bintang? Komen korang?

Nak info lagik?

Official. About. Trailer. Review.

p/s : masa aku tengok wayang b4 main wayang IP Man ni, ada trailer Ong Bak 2, Tony Jaa kembali. MUST SEE

Attention to all Muslim Bloggers..

2 pixel(s)

/ sumber : perisik-rakyat.com /

Kali terakhir kita berjaya sebab bersatu bila surind mula mempermainkan Islam dalam blognya dan kali ni aku mintak tolong semua blogger, tak kira pro UMNO ka, PKR ka, PAS ka, MIC ka, MCA ka, SAPP, DAP ka asalkan hangpa Islam...

Macam hari tu jugak, moh kita sama-sama Flag kan blog ni http://adibahahmad.blogspot.com/.

/ sumber : perisik-rakyat.com /

Arghhh.. ada jugak orang ni... kalu dah open minded tu jgn la sampai nak kutuk2.. kutuk Nabi Muhammad plak tu, ni memang outrageous punya over... hell la bakal tempat sapa2 yang menulis nih. Confirm. Dalam ulasan perisik-rakyat.com kata dia ni, si adibah kena sabotaj, nama dan no phone digunakan bukan dengan kebenaran. Kalau disabotaj, aku harap orang yang sabotaj dia tu insaf, dan jika betul tulisan itu dari adibah, maka insaflah wahai adibah..jangan kau risau, pintu taubat tu sentiasa terbuka. Dia Maha Mengampuni. Sejahat-jahat aku, sedangkal-dangkal aku, tak tergamak aku nak mengutuk agama sendiri..jauh..jauh...

MCP certified @ 8-years-old

0 pixel(s)

A eight year-old girl from rural Tamil Nadu, India named M. Lavinashree has passed the Microsoft Certified Professional Exam. She has become the youngest person to ever pass a Microsoft Certified Professional examination; she broke the record previously held by Arfa Karim Randhawa, a 10 year-old Pakistani girl. This isn't the first time the girl has been in the spotlight for her talents, she has been breaking records since she was three—an age when most of us were concerned with toys and pooping our pants. The records includes reciting all 1,300 couplets of a 2,000 year-old Tamil epic, and now she's now cramming for the Microsoft Certified Systems Engineer Exam.


Merry Xmas; Happy Holiday;

0 pixel(s)

To whom who celebrate...
A very Merry Chritsmas. Have a fun-tastic celebration.
To whom who not...
A very Happy Holiday. Have a fanta-bulous day.
Ho ho ho.


tentang bulan...

5 pixel(s)

Tentang bulan...

Terdetik kat fikiran aku nak bercerita tentang 'tentang bulan', tadi kat astro cenel 105, ttengok filem ni. Tentang Bulan. Ceritanya amat mudah, aku suka akan jalan cerita dia. Fresh. Teringat zaman2 budak2 dlu walaupn kisah budak2 aku tak cam dorang. Dulu mana kenal erti suka cinta ni. Pempuan laki sama jer. Dah makin besar,makin tua, bermisai berjanggut ni la baru kenal. He. Zaman kanak2 memang best. Tak perlu sangat nak pikir perkara2 mcm skang ni. Simple mimple je hidup, pikir main bangun g skolah, balik skolah main, makan, mandi,malam mengaji quran, balik tengok tv n tdo. Perkara sama ulang2. Simple kan. Skang tak da. Masa kanak2 tu masa untuk seronok duaronok, explore, dan belajar. Tak perlu nak pikir sal politik, ekonomi, romantic2, isu2 dunia.. Semua orang2 besar jer pikir bnda2 tu. Main kejar2 polis sentri... haha... memori.

Semakin besar, semakin banyak macam kita lalu, kita tempuh, mcm2 input kita dapat, baik tak baik, tanggungjawab pun mula terasa kat bahu, beban makin lama makin menokok. Pengalaman mendewasakan budak2 kepada seorang remaja, dan kini dewasa yang bakal menempuh hari maghrib yang bakal tibanya isyak pula. Hmm. Best kan zaman kekanak dulu. Simple.



Tentang Bulan, mengungkap sebuah persahabatan 5 orang sahabat, 4 lelaki, sorang perempuan (ala2 tomboi..masa kecik), Si Mawi, Gemuk, Ketot, Ila dan Budi. Dan Zurina, teman yang baru dtg ke kampung dorang. Nak tau lebih sini.



Bulan dan bintang, Bersinar berkelipan,
Dan menerangi
keindahan malam,
Tanpamu bulan
Malam kegelapan,
Tanpamu bintang
Hilanglah keindahan.
Ini kisah tentang bulan,

Bulan bintang jadi kawan,
Bergitulah pesabatan,
Yang cuba kami eratkan,
Moga berkekalan selamanya.
Bergitulah kami hidup lima sekawan
,
sesama berjanji susah senang dirasa
,
Dibawah sinaran cahaya bulan bintang,

Menjadi saksi janji kami semua
.

p/s : rndu r plak zaman kanak2 kat kmpung..huhu..andai ku ada mesin masa!

hudud..

0 pixel(s)

Salam,

Mengupas isu hukum hudud yang sekarang ini hangat diperkatakan setelah beberapa tahun lepas hangat. Isu hudud kembali hangat selepas perdebatan antara Husam Musa, Naib Presiden PAS dengan Khairy Jamaluddin(KJ), Naib Ketua PEMUDA UMNO di dalam Wacana Perdana Tranformasi Politik Malaysia.Husam mengatakan hudud akan dilaksanakan jika PAS memerintah selepas desakan pertanyaan dari KJ. KJ pula menegaskan akan mengekalkan undang-undang sedia ada jika kerajaan masih memerintah.

Hmm.. aku bukan arif sangat pasal hukum hudud ni. Tapi ape yang aku faham, hudud adalah hukum Allah, jika kita menolaknya maka kita menolak Yang Esa. Jika kita menolak Dia, kita dimurkaiNya. Ape yang aku faham jugak, nak menjatuhkan hukum dalam hukum hudud bukan senang2 camtu jer..main potong tangan,rejam cmtu jer..bukan. Prosedur dia lengkap dan strict untuk tidak menganiaya si pesalah, saksi mahupun penuduh. Kena ada bukti2 kukuh, saksi2 yang betul2 memenuhi syarat saksi, pengadilan yang teguh dari semua sudut,barulah hukuman akan dijatuhkan. Hukuman itu adalagh yang setimpal dengan tahap kesalahan yang dilakukan. Memberi keinsafan kepada pesalah dan juga orang sekeliling. InsyaALLAH.

Jika hudud dilaksanakan, aku rasa orang Malaysia, Islam Melayu terutamanya akan lebih waspada akan tingkah lakunya, sbb takut dipotong tangan,direjam, dll. Itu satu dari impak yang baik. Ape yang baik, pasti kesan dia baik. Ape yang tak elok kesan dia pasti tak elok. bak kata Nabil, pikir la sendiri. Reminder untuk aku jua kamu. Bumi mana yang tak di timpa hujan kan.

Mahu tahu lebih pasal hudud dan hudud di malaysia?

http://en.wikipedia.org/wiki/Hudud
http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/jinayat/tujuan.htm
http://www.aliran.com/oldsite/monthly/2002/6e.html


p/s: as per my knowledge and oponion. correct me if i'm wrong.

help me...

2 pixel(s)

I'm looking for few songs in mp3/wma format.Need help from you guys,i failed to find one after googling and searching. Found few links but broken and/or not there anymore. Anybody? sources? download links? Sites? Tips maybe? Thanks in advance.

1) Crazy by K-Maro
2) Buzzin' by Shwayze
3) You Got Me by One Block Radius
4) Same Difference by We R One
5) Give Me The Music by Eva Avila
6) Use Somebody by King of Leon
7) The Boss Are Back by US5
8) Breakeven by Script
9) In This City by Iglu & Hartly
10) Up by Saturday
11) Best I Ever Had by State of Shock
12) Wire to Wire by Razorlight
13) Lifetimes by Ten Second Epic
14) Left and Right by Kid Tonik
15) She Don't Tell Me To by Montgomery Gentry

p/s: any recommendation of other great song also can. Wanna try.

Transporter 3 - Worst Trilogy

4 pixel(s)

Salam

Agak lama aku tak mengulas filem. Last aku ulas yang seulas ulasnya, ialah citer Zohan, bulan Ogos yang lepas, sebelum puasa. Oleh kerana puasa aku tak pegi wayang, jadik lama tak tengok, jadik mls nak review. Ni start balik.

Transporter 3 [2008]


Introduksi

Jason Statham [ The Italian Job, 2003] kembali beraksi selepas Transpoter 1 dan Transporter 2. Watak Frank Martin, seorang 'transporter' yang mantap tahap gaban la kira. Hero katakan. Kali ini bertemankan aktres baru berasal Rusia, Natalya Rudakova sebagai Valentina. Villain kali ini adalah Mr. Johnson, lakonan mantap banduan psycho tersohor, Theodore 'T-Bag' Bagwell dalam siri Prison Break atau nama realnya Robert Knepper. Arahan Olivier Megaton.

Kisah serba ringkas?

Alkisah si Frank Martin terpaksa menghantar seorang pakej, Valentina, anak kepada sorang menteri Ukrain yang dikidnap oleh Johnson ke Odessa untuk proses ransom. Dengan tangan yang dipasang bom jangka yang mana bom akan meletup jika berjauhan dengan kereta yang dibawanya, Frank menghantar Valentina dengan susah payahnya, dengan aksi maksi paksi yang.... korang tengok la plak sendiri.

Ape yang aku suka?

- Robert Knepper..sbb lakonan dia kool. T-Bag.
- Kereta yang dorang gunakan (Audi S8 Supercharge..one hell of a car)
- Adegan car chase (tapi kdg2 aku perati ada mcm Quantum of Solace pun ada.. hmm)
- Adegan gaduh Statham yang cool tak hingat..ye ke?
- Adegan Frank mengwheelie sendeng Audi S8 dia lalu celah2 lori..haha..
- Adegan Frank memparking keretanya atas train yg tengah laju..haru haru.
- Tema enviromental dia boleh dipuji..
- korang plak isi...

vrooommmm!!

Ape yang aku tak suka?

- Karekter yang ada tak berkembang ngn baik.. huhu
- Awek pakej ada freckles a.k.a jeragat tahap kritikal... huhu
- Kadang2 adegan tak logik... haru
- Hero gagah sangat..
- Masuk dalam hutan sikit je, satelit dah tak leh detect? ape citer?huhu
- Jalan cerita slow..aku hampir tewas.. hmm
- korang plak?

awek freckles

Simpul Mati?

Aku bagi separuh bintang dari bintang2 yang ada.. so-so jer citer. Transporter yang sebelum ni jauh lebih baik dan mengujakan. Boleh dikatakan Transporter 3, the worst trilogy episode of Transporter. Dot. As per my opinion and observation.

Nak Lagi Info? Official. Trailer. About. Review.

The Fox and The Mouse. Tips.

0 pixel(s)

Did you know that we can do more with your mouse scroll wheel, not just scrolling up and down? Here's some tips on how to use your mouse scroll wheel in Firefox to save your time.

1. Tabs Scrolling
When you open so many tabs, an arrow icon appears at end of the tab bar (right and left) to let you scroll through the tabs and view them. You need to click the arrow to scroll. There is a much easier way,with your mouse wheel. You just place your mouse cursor anywhere on the tab bar and scroll the mouse wheel up and down to scroll through the tabs.

2. Forward/Back Alternative
To use the scroll wheel as an alternative to using the Forward and Back buttons, you just need to hold down the 'Shift' key and scroll the wheel forward to view the next page (Forward) or scroll backward to see the previous page (Back).

3. Page Zoom
To zoom into a page in Firefox, just hold the 'Ctrl' key and turn the scroll wheel forward (Zoom In) or hold the 'Ctrl' key and turn the scroll wheel backward (Zoom Out).

4. Open a hyperlink in a new tab
Normally we right-clicking on the the link and choosing ‘Open Link in New Tab‘ to open a new tab for that link. There’s a much quicker way to do that with just using your mouse wheel by just clicking on the link with the scroll wheel. Quick and easy.

5. Quicker Tabs closing
Want to close a tab quicker than ever? Just place the mouse cursor on a tab and click with the scroll wheel. Tab closed. Mission accomplished.

6. 'URL Paste n Go' with about:config
Alternate way to copy and paste URL from another source to open new tab in Firefox. Much quicker. No need to hit 'Enter' button. How? You can just press the scroll button in the content area to paste, and go to the URL. By default this functionality is disabled in Firefox, but you can enable it with two simple tweak in about:config. So how?

a) Enter about:config in the address bar and press Enter.
b) Look for the entry 'middlemouse.contentLoadURL'.
c) Change it’s value to true by double-clicking on it.
d) Look for another entry 'general.autoScroll' and
e) Change it's value to false by double-cliking on it.
(this is to disable AutoScroll in order to make 'URL Paste n Go' works fine.)

Few different ways to use the 'URL Paste n Go' feature once you've copied a URL :
- Pressing the wheel button in the content area pastes the URL and loads the page in the current tab.
- Holding down the 'Ctrl' key and pressing the wheel button opens the URL in a new tab.
- Holding down the 'Shift' key and pressing the wheel button opens the URL in an entirely new Firefox instance.

Enjet-Enjet Semut...

0 pixel(s)

Salam,

Back to my roots.
Dedicated to all malay, local and global.



Nalz New Look, towards 2009.

6 pixel(s)

Salam,

Hari ni aku spend masa sikit mengupgrade, mengubahsuai si nalz ni bagi nafas dan rupa baru. B4 this bergelap jer, sekarang aku mencuba warna terang, putih dan biru (xde kena ngena ngn biru pituh be end tu..hee). Just wanna give some changes in nalz. Still under construction, but the main part dah ok..ada tambahan beberapa fitur baru bakal menyusul bila aku free. He.

Screenshots.

before...darkness within

during...a little plan

during...a few plan

after...new..enlightened!

Template ni masih lam pembangunan dan eksperimentasi lagik. Amik masa nak siapkan. New look sempena nak masuk 2009 nih. Menjelang 2009, insyaALLAH complete ngn fitur2 yang dirancang..

Reducing your Firefox memory usage.

2 pixel(s)

Howdy!

Memory usage play an important roles in determining your browser efficiency and can help you to save some memory to other application that needed. Here is some how to on 'How to reduce memory usage in Mozilla Firefox'.

How?

Step 1 : Type "about:config" in the Firefox address bar.

Step 2 : Scroll or filter for entries "browser.sessionhistory.max_entries".

Step 3 : Double click on the value 50, change it to some smaller value,5 or 10 should be enough.

Why?

Averagely we surf less than 5 of the websites we previously surfed before, there is no need to usage up that much memory (which is 50 by default), make it smaller for more efficient usage.

Tagged by si lin lagik...

0 pixel(s)

Salam..rajin betul si lin nih menjawab tag dan mentag, aku jawab ngn ikhlasnya. FYI lin, smua tag dah jwb la..

a) 7 fakta tentang aku
1. mim ha min da, ro alif zal lam alif nun
2. anak jati Terengganu

3. ex-SKBJ, ex-SMKPB, ex-KMP, ex-FTSM,UKM

4. downloader
(especially movie ngn series..ngee)
5. aku sedang dgr lagu guna headset baru AVF..haha

6. kipas-susah-mati One Piece, Naruto, Bleach, dan manga2 lain yang berkenaan.


b) 7 perkara menakutkan aku di duniawi ini
1. Tak takut hantu

2. Tak takut darah

3. Tak takut ular

4. Tak takut orang

5.
Tak takut tempat tinggi
6.
Takut aku padaNYA ngn dosa2 aku
7. Takut aku dengan kekayaan yang amat sangat

c) 7 lagu yg paling aku layan
1. Warisan Wanita Terakhir oleh 'Haiwan Peliharaan Cikgu'

2. Kau Ilhamku oleh Man Bai
3. Satu Perjuangan oleh Brothers
4. Perfect Situation oleh Weezer
5. Boulevard of Broken Dream oleh 'Hari Hijau'
6. Tribute oleh Tenacious D
7. Please Forgive Me oleh Bryan Adams


d) 7 perkara yg aku selalu sebut
1. Assalamualaikum

2. he

3. a'a

4. wei

5. huhu

6. okay

7. Insya-Allah


e) 7 perkara yg bernilai bg aku...
1. My Faith.
2.
My Keluargaku (mak, ayah, siblings, anak2 buah, sepupu sepapat..dll)
3. My precious...
4. My friends (jauh dan dekat, lama dan baru..)
5.
My rete (moto aku, duit aku, barang2 aku, dll)
6. My knowledge, my experience

7. my career, my salary..hee


f) 7 pertama kali dalam hidup aku...
1. 1st time kenal komputer masa skolah menengah
2. 1st time aku guna hp masa masuk U, umo 19 tahun (nokia pe tah, 013).

3. 1st time naik flight bulan
8 hri tu, g Langkawi..
4. 1st time keluar dari kepompong aku masa pas SPM, 2002

5. 1st time wakili UKM ke MSC-IHL pada Feb 05

6. 1st time
dapat gaji hasil usaha titik peluh sendiri pada Sept 06, MyFIVE.
7. 1st time buat blog, first entry kat blogger pada 12th May 08, hari ibu


g)7 org untuk siapkan tag ni...

Aku nak tag 3 jer dulu, ahli baru nalzarinar :

1. Syah, si tengas
2. Helda, new born blogger

3. Eazy, new born blogger gak

Get your Firefox to run faster.

0 pixel(s)

This a tip from nalzarinar on how to make your cool Firefox browser (not IE..coz IE sucks) run faster than usual, using Firefox config.

Steps :

1) Type "about:config" in the address bar and hit enter.

2) Scroll down or filter for the following entries :

network.http.pipelining,

network.http.proxy.pipelining,

network.http.pipelining.maxrequests

By default,the browser will make one request to a web page at a time. When you enable pipelining it will make several at once, which speeds up firefox's page loading.

3) Change the entries :

Change the “network.http.pipelining” to “true” (double click on the entry)
Change the “network.http.proxy.pipelining” to “true” (double click on the entry)
Change the “network.http.pipelining.maxrequests” to some number like 30. This means it will make 30 requests at once.

4) Finally, right-click and select New-> Integer. Type “nglayout.initialpaint.delay” into the field and set its value to "0". This is the amount of time the browser waits before it acts on information it receives.

That's it. try your firefox..it'll run faster than before. Nicee.. Till nxt time.

knowURL : http://rojacked.blogspot.com/2008/12/hakcipta-terpelihara.html [Hakcipta]

Fit's tag.

0 pixel(s)

Tag oleh si Fit.

1.Do you think you are HOT?
aku memang tgh HOT nih...kipas slow sial..haha

2.Upload a fav pic of you
gambo aku? jap2..

haha..ok? febret ni..credit to Mr. Burn

3. Why do you like this picture?
candid..kinda nice....funny.haha!!

4. When was the last time you ate pizza?
last month kalu tak silap...wif my special..dia blanja..hik2!

5. The last song you listen to?
Kid Rock, All Summer Long

6. What are you doing right now besides this?
listening to the HOT playlist, SMSing, exploring the net.

7. What name u prefer besides yours?
lanz mraz..boleh? ngeee...

8. People to tag, siapakah yang bertuah itu...
giliran geng2 FTSM dedulu..
1. Hasril,
2. IQbal.
3. Zahian.
4. Sarah.
5. Lisa.
6. Wan Zahir.
7. Wiwie.

9. Who is no.1
Hasril Husni, founder of kulim freelancer..moto sama ngn aku..huhu!

10. No.3 is having relationship with?
donno...kena tnya dia la..

11. Say something about no.5
suka cicak..ye ke?haha..

12. How about no.4?
hmm...tunang si Razi

13. Who is no.2
Dak felda. kije PTD. dia ni Course-mate, College-mate, Hiking-mate, Outdoor-mate dll. Antara member kamcing kat UKM. Bila nak hiking lg Bal?

da siap...be end(tiru paya).

URL ilmiah : http://www.pcguide.com/ref/hdd/file/structPartitions-c.html
(aku duk godek2 partitioning hard disk aku n found article ni..nice info. FYI)

PC Fair III 08..

3 pixel(s)

Salam,
Alkisah aku p PC Fair 08 (III) kat KLCC, CC ditemani si dia. Humangaih penat bjln sana sini sinun mcari dua tiga benda alah yang aku aim nk beli. Da r train padat ya amat pegi dan balik. Lama tak naik train . Huhu. Aku mencarik storage baru. First2 ingat nk build PC baru, tapi situasi tak membenarkan lagi.. so aku mengalternatifkan kehendak aku. WD Elements Hard Drive Desktop 640GB..Haha. n WD Elements 320GB Portable Hard Drive jadi milik sementara aku sebab Bob suh belikan tuk dia. n Aku secara tak sengaja membeli Headset AVF HM197 ngn Imation DVD-R. Sebbek murah..he. Penat.

Barang2 baik...

Sedang aku duk mikir sal entry ni, si hasril disturb aku...
***************************************
hasril: lanz
hasril: mintk tolong ko
Lanz Mraz: ape?
hasril: try bukak blog aku
Lanz Mraz: klu leh aku tlg
hasril: http://www.hasrilhusni.com/blog/
hasril: boleh dak..kejer senang..
Lanz Mraz: amenda? da bukak
hasril: ko pkai per?firefox?
Lanz Mraz: a'a hasril: try ko gune firefox
hasril: ko gune IE
hasril: sory
Lanz Mraz: aku guna firefox.
Lanz Mraz: nk aku try bukak ngn IE ke?
hasril: ha a..IE
Lanz Mraz: jap aku try
hasril: sory kaco ko..ader member aku x leh bukak blog aku
Lanz Mraz: xpe..aku xde pe bt sgt ni pun
Lanz Mraz: duk pk entry blog..haha
Lanz Mraz: a'a xdpt r bukak
Lanz Mraz: ape kwn ko gtau msj dia?
hasril: apasal ek?
hasril: operation aborted
Lanz Mraz: a'a sma r
Lanz Mraz: jap2 aku cek
hasril: ada idea apasal?
hasril: ada lg pengguna IE..haiya..bgtau firefox x der lak die install
Lanz Mraz: kwn ko guna IE version bape? maybe version
Lanz Mraz: tapi kalu smua version IE cmtu mybve ada mslh ngn IE browsewr compatibailty
hasril: aku gune yg latest
hasril: 7
Lanz Mraz: sama error?
hasril: ha a
Lanz Mraz: http://support.microsoft.com/kb/927917
Lanz Mraz: http://weblogs.asp.net/infinitiesloop/archive/2006/11/02/Dealing-with-IE-_2600_quot_3B00_Operation-Aborted_2600_quot_3B002E00_-Or_2C00_-how-to-Crash-IE.aspx
Lanz Mraz: IE sucks...
hasril: jhahaha
hasril: as aku suspek
hasril: IE sucks
hasril: tp masih ada makluk yg guna
Lanz Mraz: dia kata,,guna IE 8 error tu xde
Lanz Mraz: IE 7 kebwh ada error tu
Lanz Mraz: yg link ke2 tu leh bntu solve..
Lanz Mraz: tapi solution paling bijak..tukar ke firefox..
Lanz Mraz: gtau cmtu kt mmber ko tu
Lanz Mraz: ahha
hasril: aku dh bgtau
hasril: tukarlah ke firefox
hasril: hahaha
*********************************
konklusi.... IE sucks.. Firefox rulesss.. n google up!

tag of thr33...

0 pixel(s)

Tag 3 dari si lyne..answered!!

THREE NAMES THAT PEOPLE CALL YOU:-
1. lanz
2. lang
3. raz

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:-
1. 23 Rejab
2. 1 November
3. 1 Syawal

THREE WAYS TO BE HAPPY:
1. interneting
2. smiling
3. hangout

THREE OF YOUR FAVORITE SONGS AS OF NOW:
1. lucky by Lanz Mraz & Colbie Caillat (hee..)
2. Gotta be somebody by NIckelback
3. That's Not My Name by The Ting Tings

THREE PERSONS(group)YOU MISS FROM YOUR PAST:
1. my family la
2. my old frens
3. my neighbours

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1. new Civic 2.0
2. new DSLR camera full kit..he
3. Cek kosong yang aku boleh letak ape jumlah (bukan cek tendang..)

THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
1. New Zealand...middle earth
2. Japan nun..
3. Machu Pichu...he

THREE MALLS YOU USUALLY GO TO:
1. Alam Anda
2. Mines
3. Jusco SK

THREE FAVORITE DRINKS:
1. tea 'o' ais
2. teh tarik seyh
3. air suam suam kuku

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG:
1. buku
2. pen
3. sticker

THREE FAVORITE COLORS:
1. light purple
2. black
3. mdium blue

THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
1. myself la..
2. my family of koz
3. my special

THREE PERSON YOU WANT TO TAG:
1. You!
2. Awak!
3. Kamu yang baca tag ni!

i've created a tag..u r tagged!

2 pixel(s)

Howdy!! Angeline lee's email just know trigger my tag senses. I created a tag.

The Command :
- Pick your birth month .
- Copy and paste to your own blog , with all twelve months .
- Highlights (Bold/italicize/color) your month.

- Tag whoever you want (unlimited)

JANUARY:

Pretty/handsome. Loves to dress up. Easily bored. Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to recover when hurt. Sensitive. Down-to-Earth. Stubborn.

FEBRUARY:

Abstract thoughts. Loves reality and abstract. Intelligent and clever. Changing personality. Attractive. Sexiest out of everyone. Temperamental. Quiet, shy and humble. Honest And loyal. Determined to reach goals. Loves freedom. Rebellious when restricted. Loves aggressiveness. Too sensitive and easily hurt. Gets angry really easily but does not show it. Dislikes unnecessary things. Loves making friends but rarely shows it. Horny. Daring and stubborn. Ambitious. Realizing dreams and hopes. Sharp. Loves entertainment and leisure. Romantic on the inside not outside. Superstitious and ludicrous. Spendthrift. Tries to learn to show emotions.

MARCH:

Attractive personality. Sexy. Affectionate Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Great kisser. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Hardly shows emotions. Tends to bottle up feelings. Observant and assesses others.

APRIL:

Suave and compromising. Funny and humorous. Stubborn. Very talkative. Calm and cool. Kind and sympathetic. Concerned and detailed. Loyal. Does work well with others. Very confident. Sensitive. Positive Attitude. Thinking generous. Good memory. Clever and knowledgeable. Loves to look for information. Able to cheer everyone up and/or make them laugh. Able to motivate oneself and others. Understanding. Fun to be around. Outgoing. Hyper. Bubbly personality. Secretive. Boy/girl crazy. Loves sports, music, leisure and traveling. Systematic. Hot but has brains.

MAY:

Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered. Attracts others and loves attention. Deep feelings. Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint. Needs no motivation. Shy towards opposite sex. Easily consoled. Systematic (left brain). Loves to dream. Strong clairvoyance. Understanding. Sickness usually in the ear and neck. Good imagination. Good physical. Weak breathing. Loves literature and the arts. Loves traveling. Dislike being at home. Restless. Not having many children. Hardworking. High-spirited.

JUNE:

You've got the best personality and are an absolute pleasure to be around. You love to make new friends and be outgoing. You are a great flirt and more than likely have an a very attractive partner. a wicked hottie. It is also more than likely that you have a massive record collection. You have a great choice in films, and may one day become a famous actor/actress yourself - heck, you've got the looks for it!!!

JULY:

Fun to be with. Secretive. Difficult to fathom and to be understood. Quiet unless excited or tensed. Takes pride in oneself. Has reputation. Easily consoled. Honest. Concerned about people's feelings. Tactful. Friendly. Approachable. Emotional temperamental and unpredictable. Moody and easily hurt. Witty and sparkly. spazzy at times. Not revengeful. Forgiving but never forgets. dislikes nonsensical and unnecessary things. Guides others physically and mentally. Sensitive and forms impressions carefully. Caring and loving. Treats others equally. Strong sense of sympathy. Wary and sharp. Judges people through observations. Hardworking. No difficulties in studying.. Loves to be alone. Always broods about the past and the old friends. Waits for friends. Never looks for friends. Not aggressive unless provoked. Loves to be loved. Easily hurt but takes long to recover.

AUGUST:

Outgoing personality. takes risks. feeds on attention. No self-control. Kind hearted. Self-confident. Loud and boisterous. VERY revengeful. Easy to get along with and talk to. Has an "every thing's peachy" attitude. Likes talking and singing. Loves music. Daydreamer. Easily distracted. Hates not being trusted. BIG imagination. Loves to be loved. Hates studying. in need of "that someone". Longs for freedom. Rebellious when withheld or restricted. Lives by "no pain no gain" caring. Always a suspect. Playful. Mysterious. "charming" or "beautiful" to everyone. stubborn. curious. Independent. Strong willed. A fighter.

SEPTEMBER:

Active and dynamic. Decisive and haste but tends to regret. Attractive and affectionate to oneself. Strong mentality. Loves attention. Diplomatic. Consoling, friendly and solves people's problems. Brave and fearless. Adventurous. Loving and caring. Suave and generous. Usually you have many friends. Enjoys to make love. Emotional. Stubborn. Hasty. Good memory. Moving, motivates oneself and others. Loves to travel and explore. Sometimes sexy in a way that only their lover can understand.

OCTOBER:

Loves to chat. Loves those who love them. Loves to takes things at the center. Inner and physical beauty. Lies but doesn't pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Brave and fearless. Always making friends. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does not care to control emotions. Unpredictable. Extremely smart, but definitely the hottest AND sexiest of them all.

NOVEMBER:

Trustworthy and loyal. Very passionate and dangerous. Wild at times. Knows how to have fun. Sexy and mysterious. Everyone is drawn towards your inner and outer beauty and independent personality. Playful, but secretive. Very emotional and temperamental sometimes. Meets new people easily and very social in a group. Fearless and independent. Can hold their own. Stands out in a crowd. Essentially very smart. Usually, the greatest men are born in this month. If you ever begin a relationship with someone from this month, hold on to them because their one of a kind.

DECEMBER:

This straight-up means you are the most good-looking person possible... Better than all of these other months! Loyal and generous. Patriotic. Competitive in everything. Active in games and interactions. Impatient and hasty. Ambitious. Influential in organizations. Fun to be with. Easy to talk to, though hard to understand. Thinks far with vision, yet complicated to know. Easily influenced by kindness. Polite and soft-spoken. Having lots of ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating tends to delay. Choosy and always wants the best. Temperamental. Funny and humorous. Loves to joke. Good debating skills. Has that someone always on his/her mind. Talkative. Daydreamer. Friendly. Knows how to make friends. Abiding. Able to show character. One guy/girl kind of person. Loveable. Easily hurt. Prone to getting colds. Loves music. Pretty/handsome. Loves to dress up. Easily bored. Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to recover when hurt. Sensitive.

Tagging :
All of my buddy in 'Friends' list and you, who read this entry!

p/s : just for fun.

Menjawab tag schurizza...

0 pixel(s)

I'm tagged again. This time by si Zella. Tak panjang tag dia..dua soalan jer...sonang baitu.

This is the rule

1. Take a screenshot of your desktop without moving / closing any of the windows.

Aku bagi screenshot monitor aku, dia kata "
without moving / closing any of the windows.". xdapat ditunaikan sebab kalu aku bg yang tu..akan nampak page blogger je la..nampak tak meriah..aku cilok sikit bagi meriah. He. Wallpaper desktop aku ngn program2 yg aku buka pada masa kejadian kat bwh tu. FLCL theme.


2. Tag 5 people
Sapa aku nak tag? Aku nak tgk gak ape yang korang smua bukak, xpun wallpaper korang. silalah jawab tag ni wahai : semua
yang dalam list 'friends' aku kat tepi kanan blog aku nih...dan yang membaca jugek..hee

Green Lantern, Superman dan Aku

0 pixel(s)

Found this test online. Found that i most likely have a characteristic of being a superhero, The Green Lantern and/or Superman. Nice huh! Give a try,find your destiny. The Super Hero Quiz.

Results:
You are :
Green Lantern
n/o Superman

Green Lantern >>> 85%
Superman >>> 85%
The Flash >>> 55%
Spider-Man >>> 50%
Catwoman >>> 45%
Supergirl >>> 45%
Batman >>> 45%
Iron Man >>> 40%
Robin >>> 37%
Wonder Woman >>> 30%
Hulk >>> 30%

Hot-headed. You have strong
will power and a good imagination.



Take this test


p/s : hot-headed..me?hmm...haha! aku author layout test nih.he

kala malam bulan mengambang...

0 pixel(s)

Salam,

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1429H pembuka kata. Alhamdulillah, syukurku akan hadratNya, limpah kurniaNya dapat aku,kita semua memanjangkan umur untuk sama-sama menyambut hari kebesaran Aidil Adha,10 Zulhijjah 1429H. Alhamdulillah.

Teringat keluarga kat kampung, sayu jugak time raya ni. Duk kat perantauan mcm ni lah. Lagi sayu bila terdengar suara takbir berkumandang. huhu. Alhamdulillah, aku dah call rumah tadi after isyak bertanya khabar dan mengucapkan salam aidil adha buat mak ayah dan keluarga di kampung. Alhamdulillah semua sihat sejahtera walaupun rumah dinaiki air kat bahagian dapur. Dugaan musim tengkujuh, monsun timur laut bertiup.

Mak bgtau yang esok Pok Jak ada buat qurban lembu sekor, alhamduillah syukur. dan mak bgtau yang tahun depan punya raya haji abg mie cadang nak buat qurban kat rumah. Ape lagik, setuju sangat-sangat. Kutip sikit2 adik beradik InsyaALLAH cukup untuk membeli seekor mangsa qurban berkaki empat..kerbau atau lembu. Kambing jarang kat kampung disembelih. Common, lembu cow.hee. Alhamdulillah, insyaALLAH.

Mata dah layu, nak beradu...esok bangun nak pergi semayang sunat hari raya,cadangnya n InsyaALLAH boleh. Hee. Jumpa lagi. Salam raya. Maaf dipinta.

8 cara buat pemandu lain marah..

2 pixel(s)

Salam,

Haha..tajuk negatif siot..cmne nak buat pemandu lain marah kat korang, samada korang ni pemandu yang baru dapat lesen, dah nak pencen mahupun pemandu tegar. Bukan senang nak buat orang marah kat kita masa memandu..perlu skill dowh..sini aku senaraikan beberapa tips nk buat marah...pinjam point. he.

1) Jangan guna lampu isyarat kiri kanan tu

Kalu korang buat cmni...aku jamin r mmg pemandu lain marah giler babeng r. Bonus korang kena sumpah seranah baik punye. Tak caya..try ar sepam dua tak bagi signal nak masuk simpang,silap2 ada yang kena langgar bontot. Sukses r tu..haha!

Moral : kalu tak nak kena langgar, kena jampi serapah..bg la signal.

2) Memandu slow di laluan memotong

Yang ni cam tutt..kalu buat mmg kena marah...orang nak laju,dia nak laju. orang nk take over dia nak take over..padahal pandu ngan slow giler kat sebelah kanan,bhgian memotong..memang seranah r sapa duk belakang. Ape citer beb..keta mahal, tak lepas..haha. Suksess..

Moral : Jangan memotong tak tentu hala, be wise la beb!

3) Jangan memandu sambil bercakap di telefon, tapi berSMS.


Yang ni mmg pedajal punya kijer..kalu korang tak kompiden ngn skill texting kt phone korang sblh tngn smbil mandu jgn duk riak nak cuba..tak pasal korang out. Bagi yang kompiden, silakan. Texting masa mandu..memang orang tgk..waa..mamat ni..pastu kena marah r..suksess. Raja SMS..hee

Moral : Toksey la SMS masa mandu..handsfree jer..

4) Kalu mandu malam2, guna lampu tinggi halogen

Yang ni kalu korang buat mmg sure ada orang marah...bih2 g pemandu dari arah depan korang. Tiba2 tu dia lampu halogen putih menyinar terang..berpinau minah mamat keta depan mencari arah..memang dijamin korang dapat menaikkan hormon adrenalin dorang r

Moral : Gunala lampu yang seswai..

5) Pandu laju masa kat tempat parking..

Hah tektik ni memang menjadik..korang pecut masa nak kuar parking atau cari parking kat carpark. Vrooooommm...shreeetttttt...vrooommmm...haha...pemandu lain tengok korang semacam jer..'Mamat ni gila ke hape, &^&%^$^'..suksesss..haha

Moral : Jangan lupa byr parking.

6) Potonglah Q yang ada.

Kalu korang duk dlm jem panjang..n pastu ada laluan tepi korang yang muat masuk kete tu..pe lagik..cilok la kan...cepat sikit korang smpai..kalu duk tggu jer..ke tua la nunggu. Ke cmne? Pasti r ada orang keliling korang samada pmandu atau penunggang akan maraj woi woi kat korang. Aku jamin. Ngee..

Moral : Berani potong..berani tanggung..

7) Pandu cam pompuan.

Haha. orang pempuan smua jangan marah ek..ni tektik jer..bukan betui pun kan.ke betui? ntah..hipotesis..cuba try buat..gtau r jawapan dia ape...suksess? heee...

Moral : Jadilah pemandu berhemah.

8) Merah! redah jerrr...

Lampu merah..keta tak banyak, jalan tak bizi, bajek selamat..korang redah jer. Jangan masa bzi korang redah...tu cari keranda namanya..n pastikan xde polis ..haru nanti kang.. Korang pasti akan diingati dengan keberanian korang tu..korang akan dimarahi dgn jayanya...suksess.

Moral : Red is not green, green can be red. No blue here.

Moral of the whole story : Jangan buat orang marah!! Pandu dengan cermat dan hati-hati.

Salam Aidil Adha buat SEMUA..

0 pixel(s)







Bagi yang sedang balik ke kampung..
Berhati-hati di jalan raya, ingat orang tersayang,
jangan kita plak jadi mangsa kurban di jalanan.
Bagi yang tak balik kampung..
jangan lupa orang kat kampung,
hubungilah mereka dikala saat penting mcm ni..
mengingati dan diingati.
Bagi yang dah sampai kampung..
selamat menyambut raya qurban dengan famili.
Semoga selamat pergi dan baliknya.

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL ADHA
- dari nalzarinar/Lanz

Aku, komputer, IT, internet dan ...

5 pixel(s)

Salam,

Penangan tak boleh tdo walaupun mengantuk menyerang lagik. huhu. Baru saja aku abiskan siri latest Prison Break ngn Heroes, yang mana memang makin mantap,espescially Prison Break, teruja gak tengok geng2 Scofield ditipu oleh Don Self, dan macam bese Scofield dgn taktik cool n donno dia memerangkap kembali Don Self..'come and get it'. Pecah penjara ruless.

Aku, komputer, IT, internet dan dot dot dot...aku pun xsure kenapa aku letak tajuk tu..tadi macam ada idea je nak story..tapi smpai masa xdep plak ide yang masuk. Tersumbat kot, payah nak kluar. Kena korek2 gali2. Huhu. Nak dijadikan cerita la..aku ngn dunia komputer,dunia IT dan internet ni masih agak hijau kuning lagik. Minat aku pada komputer bermula masa aku skolah menengah...ingat lagik pak saudara aku dulu ada komputer..slalu pegi tengok ank dorang main game..tak penah cuba pun, sbb aku mmg x suka main barang orang..perangai tu lekat smpai tua, smpai skang,tp muda lg ni.he..aku duk tgk je la dorang main kat PC..masuk Form4 baru aku mula mengenali komputer..bese la tu orang kampung..jakun sikit..skang ni umor 3 4 tahun dah pandai guna komputer,hanset smua..zaman aku lain..situasi aku lain..tapi xde la mcm zaman tok kaduk dlu..humangaih.hee..

Form 4 aku register tuk Kelab Komputer...n aku secara bertuah memegang jawatan S/U dan secara tak langsung aku ada kuasa sikit ke atas makmal komputer tu..diberi kepercayaan oleh cikgu..masa yang free after school atau mana2 je la..aku amik pluang merayap ke dlm makmal. Bukan buat pe sangat pun..main game cikai2..solitaire, mario dll..memang asik..haha. Plus aku ada gak main2 ngn Word, PowerPoint dll..plus masa tu aku prefect so ada tugasan gak yang aku kena buat kadang2 menggunakan PC..kesempatan aku amik.hee..aku mula mengenal komputer, internet tak kenal g masa tu..sbb offline..xde smbungan lagik..huhu. Form 5 aku mengekalkan jawatan aku dlm majlis jwtnkuasa besar kelab komputer dan presiden kelab plak member kamcing klas sebelah sama prefect ngn aku..ape lagik..korang pepaham je la..aku mula mengenal komputer,dunia komputer..internet..sikit2.hee..

Minat aku ngn komputer makin naik..increased exponentially bak kata omputih..after SPM, kira result aku ok gak r kan dan diterima masuk ke program Matrikulasi..nun jauh di utara..Arau, Perlih. Aku amik Hayat..sbb SPM aku Bio gempak A1..fizik kureng sikit banding Bio..huhu. Pape je la..rezki aku tang situ...bukan bajek nk jadik doctor pun..hee. Belajar mana slagi mampu.. Dlm program matrikulasi tu ada satu subjek sal komputer2 IT ni la..lupa nama subjek tu.so ada byk pluang guna PC n bljr bnda baru..bagi aku la masa tu..masa tu aku ni bodoh piang g sal2 komputer ni..al-basic je la tau..intermediate, advance yilekk..tapi minat makin mendalam tapi xde plak terfikir aku nk jadik mcm aku jadik skang..rezki Allah! Aku mula mengenali komputer, IT dan internet..lagi dalam.

Lepas matrikulasi..dapat result..result xde r gempak sgt pun..ramai g orang lain lagi OK..so aku kena bersaing...nak masuk U kena isi borang UPU kan...korang nak tau, slps bertanyakan pelbagai sumber aku buat pilihan,n pilihan tu 1st aku mintak BioMedic UPM..waa..PNGK naik..xdapat..huhu...2nd aku mintak BioTech UPM...huhu..yillek gak..PNGK biotek naik giler babeng masa tu sbb masa tu govt. introduce industri biotek ngn byk..3rd choice plak aku try Genetik UKM..y ni akak ipar aku suggest..puas aku pk..aku letak..tapi xde rezki gak sbb PNGK dia increased gak..huhu..n pilihan ke4 aku..Computer Science UKM..yang ni pilihan aku sndri, sbb aku minat tapi xbajek pun dapat..try jer..masa tu 2002..industri IT ni mmg tengah naik n ramai lulusan IT kluar n ramai jugak yang menanam anggur dan epal slps grad..tapi aku try jugak..amik risiko sikit..n FYI..yg ke4 tulah aku dapat..Bachelor Degree in IT with Honour in Computer Science from FTSM, UKM..

Tak penah terfikir pun aku akn dapat walaupun doa dptlah mn2 satu...dapat tawaran hepi r kan.. pilihan ke4 dapat..syukur..ada orang yg ke8 dapat..lg sedih yang xdapat..so aku syukur pe yang aku dapat..dpt aku jlnkn fardhu kifayah lagik..carik ilmu..ke jalanNya..InsyaALLAH. Masa tu, ilmu aku sal komputer, IT n internet ni masih amt kurang n kalu leh rating dlm range 10..aku bg 3 jer..sadis. Tapi azam ni kuat..ilmu leh digapai dengan usaha walaupun kita xtau pe2..smua bermula dngn kosong..Dari situlah aku merangkak dlm dunia perkomputeran, IT dan internet ni..dari kosong..smpai la aku skrg..masa awal2 dulu susah..bih2 g yang tak berkemampuan sangat cm aku ni..aku dpt PC sdri masa thun dua kalu tak silap..tu pun akak aku yang punya.. dia bagi..PC org bukan IT guna..phm2 jer la..dgn serba kurang aku start bljr n praktis n buat assignment dgn PC tu..n dari masa ke semasa aku upgrade..dari CPU yang kecik pendek aku pun lupa da cmne..aku ubah jadik lagi ok..processor, RAM, harddisk dll. aku upgrade bila memerlukan. Zaman skang ni kebanyakan mahasiswa masuk2 je U da ada laptop..laptop tu..aku dlu xkenal..xberangan pun nk guna laptop sbb mahal..duit tak ckup maa...tengok je la kat kedai.. lip lap lip lap mata tgk..hahaa..dak2 skang tak kira amik IT atau tak...smua da LAPTOP.. portability kata dorang..aku PC jer..smpai skang aku guna PC g..laptop..lupakan dulu...

3tahun aku kat FTSM UKM mendalami ilmu IT..3 tahun tu lah aku byk grab mcm2 ilmu IT ni.. nak kata expert tu xlah, jauh punggung dari bara.haha..tapi ada la bekal buat masa depan. he..aku kenal komputer, IT dan internet. Aku mula tak boleh kalu tak dapat jumpa dgn dorang..haha..mula addicted..dah main ngadap tu la hari2 kat UKM tu..amik IT la katakan. Masa belajar terfikir gak, kuar nanti, ngn ilmu yang tak ckup ni leh ke dpt kerja bidang IT, bih2 g masa tu tgh heboh ramai giler babeng graduan menganggurkan diri majoriti lulusan IT. hmm..tapi aku positif..aku mmg positif..ape yang aku setkan..masa belajar, belajar, jgn fikir sgt sal kije..pas bljr baru pikir..sbbnya kalu dah bljr tul2..mesti result OK la..n kalu result OK..so n dpt kije nanti tu peluang lagi cerah n luas..hepotesis aku berjaya dibuktikan betul...bukti...aku skang la..grad jer aku tak sempat nak tanam anggur mahupun durian pun..aku ada rezki aku..walau awal2 tu terlibat sikit je ngn IT, tapi OK la tu kan..skang aku berada pd level yang bukan leh bangga pun..byk g perlu belajar tapi kalu igt balik yang lepas..syukur alhamdulillah. Ke depan ku melangkah, ke belakang ku toleh mencari arah untuk ke depan lebih terarah..hmm..boleh la tu.

Sekarang ni, majoriti masa aku dlm satu hari kijenya mengadap PC, internet, dunia IT..plus minus purata aku ngadap 15jam satu hari..di rumah maupun di tempat kerja..samada tgk citer, surf internet, main game, buat kije, dgr lagu, download something, bc some other things, blogging, chatting, bukak email, study buat revision mahupun cari resepi memasak..hee. Sehari tak sentuh mouse tu mcm lain jer..xkira r offline ke, online ke..ada je aku leh buat bila tikus sudah dijarikku..masa kat U dlu aku penah ngadp PC nonstop..bih2 g masa wat thesis..huhu. Byk benda aku bljr..smua bnda,bidang,mcm2..kdg2 aku hepi ngn knowledge yang aku dpt masa abiskn masa dpn PC..aku leh guna utk ape2 jua bila2 masa memerlukan..kdg2 org refer kat aku, mintak tolong sal bnda2 ni...hepi dpt menolong ngn kemahiran n knowledge yang ada walaupun aku tak la expert sgt..still gaining lagik..knowlegde is power.

Panjang pak celoteh aku malam ni..huhu. Penangan tak leh tdo..plus stomach aku xbape ok lak just now..apekehe ntah!! Aku nk beradu da...lain kali la lak bila aku free..chowz. Aku, komputer, IT, internet dan dot dot dot...

p/s : hidup ni penuh ngn kezutan..